Налазите се | Представљена књига НАСИЉЕ НА СПОРТСКИМ ПРИРЕДБАМА

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 8. децембра, представљена је књига Божидара Оташевића НАСИЉЕ НА СПОРТСКИМ ПРИРЕДБАМА.

О књизи су, осим аутора, говорили и проф. др Драгана Коларић, професор кривичног права на Криминалистичко-полицијској академији (КПА) у Београду, Жарко Варајић, прослављени кошаркаш и тренер, Добривоје Боби Јанковић, новинар и спортски коментатор, и др Јован Ћирић, директор Института за упоредно право.

– Тема је врло актуелна, посебно од момента доношења Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама 2003. године. Књига је намењена не само стручној јавности већ и широј читалачкој публици, а писана је као занимљиво белетристичко штиво – истакла је Драгана Коларић.

– Насиља на спортским теренима данас су постала саставни део спортских манифестација – приметио је Жарко Варајић. – Аутор, анализирајући ове појаве, открива да су малолетна лица заступљена у све већем броју, што за свако друштво носи велику опасност. Морамо едукативно да радимо са хулиганима у превођењу у спортског навијача који ће својим фер навијањем бити увек потпора и велика снага у подизању самопоуздања свом тиму, без омаловажавања и вређања супарника. Ово и јесте, по мом дубоком уверењу, главна порука коју нам шаље аутор књиге, како се оно не би преселило у насиље према свима. Свима онима који имају трајну обавезу да спречавају насиље ова монографија мора бити основно штиво како би избегли опасност да насиље постане стил живота – закључио је Варајић.                      

 

Добривоје Јанковић је приметио да се овог великог посла латио млад човек, са новим идејама и погледима, који пише разумљивим језиком и да ми имамо разлог да му због тога честитамо.

– Друштву је потребан путоказ за решавање овог проблема, а то је ова књига и из сваке њене реченице стоје препоруке. Свака школа у Србији би морала имати бар једну ову књигу – нагласио је Јанковић.

Јован Ћирић пронашао је детаљ о великом инциденту који се десио на утакмици у Сплиту још 1950. године.

– Дошло је до великих нереда и реакција власти била је жестока. Ово је парадигма за много тога што се данас догађа. Када би постојала искрена политичка воља не би било проблема и насиље би било заустављено. Сигуран сам да ће Божа наставити да се успешно бави овом тематиком, као и да ће књига доживети велики број издања – рекао је Ћирић.

Аутор је захвалио многобројним гостима, а посебно великанима спорта Ђорђу Перишићу, Душану Маравићу, Жарку Варајићу, Владици Поповићу, Никославу Бјеговићу и другима.