Налазите се | Нове књиге из колекције ГЛАСОВИ

vПредстављене две нове књиге из колекције ГЛАСОВИ

08. Мај 2013.


У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 7. маја представљене су две збирке прича – Куке и вериге Дејана Михајловића и Смежурана кожа Милана Ђорђевића.
 
Књиге прича савремених српских прозаиста објављене су недавно у колекцији Гласови, намењеној домаћој белетристици, а о њима су овом приликом говорили уредник Јовица Аћин и аутори.
 
О књизи Куке и вериге Дејана Михајловића, Аћин је записао: „Читао сам ову књигу парабола – која језиком и стилом опонаша наше давнашње и пребогато усмено стваралаштво кад је ово цветало под поноћним сунцем – још кад је настала, 1990. године, и био сам њоме очаран. Написао ју је Дејан Михајловић, чије сам име тада повезивао с Данилом Хармсом, јер нас је задужио својим врсним преводом Хармсових прича. Потом су Куке и вериге до данас чамиле у неком кутку пишчевог подрума, али ја их нисам заборавио. Како и да заборавим ту далекосежну иронију, ту духовитост и тај сатирички дух који нас разголићују! Књига је, незнана, издржала пробу времена. Поново сам је читао са истим уживањем, а тако ћу је читати, верујем, и за двадесет година. Али готово да завидим свима који су у прилици да је први пут читају.“
 
Смежурана кожа симболичан је назив у коме се осликава искуство сабрано у тематској разноликости и стилској уједначености ове збирке. Ђорђевићеве приче, свеједно да ли су о глуми, старости, детињству, прељуби или о неком судбинском заплету, увек су прожете извесном меланхоличном медитацијом. Читамо их као нечије сетно поверавање кроз које се, као из даљине, може ослушнути неки пригушени бол. То је бол нашег свакодневног живота.