Налазите се | Сањи Домазет уручена награда „Љубомир П. Ненадовић“
Сањи Домазет уручена је награда „Љубомир П. Ненадовић“ за најбољи путопис на српском језику, за књигу На кафи код Шекспира у издању Службеног гласника.
Награда је уручена 22. септембра на свечаности коју тим поводом у Бранковини, у порти Цркве Светих Арханђела, задужбини Ненадовића, организује библиотека у Ваљеву.
Одлуку о лауреату жири којим председава професор др Радивоје Микић донео је једногласно. Сања Доматет је, према мишљењу жирија „модерни путописац који не одлази на неко место да први пут уђе у један стваралачки свет, већ на то место одлази као добро обавештени зналац, који, кад је већ на лицу места, сопствено знање подвргава додатној провери, настојећи да утврди какав је однос између онога што је научено и доживљаја“.
„Ђачка лектира Писма из Италије учинила је да останем вечни дужник лепоти Ненадовићевог дела и ја му тај дуг, надам се, полако враћам, заувек занесена његовом имагологијом. Ненадовић је тврдио да ’писати значи водити најдубље разговоре са собом, фотографисати сопствене мисли’. За њега су библиотеке вазда биле простори сећања, а путовања позив на најузбудљивије, најплеменитије образовање, где путник, занесен расцветаном Фиренцом, дефилеом сенки у Риму, доживљава алхемијски, иницијацијски преображај. Љубомир Ненадовић је први међу нашим литератама осетио да путовања путника претварају у приповедача, да се реч не открива, већ на путу долази ка нама, као плод ствари, искуства и повишене емоције, онда кад на путу престанемо да видимо обалу са које смо кренули“, рекла је, између осталог, у свом обраћању добитница награде.
Атмосфери у порти цркве посебно је допринео гудачки оркестар музичке школе у Ваљеву, као и прелеп глас и савршена дикција водитељке Радмиле Новаковић.