Налазите се | Представљене две књиге Маје Херман Секулић

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 17. новембра, представљене су две књиге Маје Херман Секулић: Ma Belle – прва америчка дама Србије у издању Гласника и Who was Nikola Tesla?, у издању Завода за уџбенике.

Осим ауторке, на представљању су говорили и Драгољуб Којчић, директор и главни уредник Завода за уџбенике, Владимир Јеленковић, дугогодишњи директор Музеја Николе Тесле, Петар В. Арбутина, уредник издања и директор Сектора за издавање књига у Гласнику и Гордана Милосављевић Стојановић, уредница у Гласнику.

Којчић је истакао је да је ова књига била неопходна да би схватили и упознали Теслу.

„Маја Херман има осећај да погоди емоцију која је потребна када је у питању личност Николе Тесле, јер према њему је веома тешко конституисати одређену рецепцију, па и емоцију, а Маја је позвана зато што има и искуство читалачке публике“, рекао је Којчић нагласивши да је угао 33. улице и 7. авеније тачка из које се може говорити о Тесли и тачка на којој се пресеца типична публика којој се она обраћа.

Јеленковић ову књигу сматра изузетном јер је настала као идеја да се младе генерације упознају с Теслом, његовим животом и радом. Он је оценио да је ауторка у својој књизи о Тесли дотакла срж свега што је он био и радио, те да је од приручника за децу то издање прерасло у озбиљно штиво, истовремено питко и занимљиво.

Говорећи о књизи Ma Belle прва америчка дама Србије, Маја Херман Секулић је рекла да је желела да креира поетску надградњу историјске приче, тако да су многи ликови у књизи фиктивни, па је и сусрет Мејбл и Тесле измишљен.

Разлог томе је, како је објаснила, жеља да пронађе мотив због чега је Мејбл Грујић, која је долазила из високих аристократских кругова Америке, толико бринула за Србију и српски народ.

„Њена љубав према мужу није ми била довољна“, констатовала је она.

Гордана Милосављевић Стојановић је оценила да Маје Херман Секулић на савремени начин читаоцима представља значајне људе и упознаје их с чињеницама које су плод изузетног истраживања. Она је запазила да у једном роману ауторка представља Теслу младој америчкој публици која не зна много о њему, а у другој Американку Мејбл Грујић која је много учинила за српски народ, а о којој се мало зна у Србији.

„То је нит која повезује нове књиге међународно признате песникиње, романописца, преводиоца, која је последње деценије становница Њујорка“, нагласила је она.

„На почетку приче о жени Славка Грујића, снаји Јеврема Грујића, која је заинтересовала велики амерички народ за малу Србију, књиге о префињеној дипломатији, млада Мејбл на Светској изложби у Чикагу упознаје Теслу – то је уједно и тачка повезивања два романа Маје Херман Секулић“, навела је уредница.

Маја Херман Секулић је објаснила да је књигу о Тесли почела да пише по позиву Фондације из Филаделфије с првобитном идејом да направи приручник о великом научнику намењен средњошколцима у Америци.

„Убрзо сам на платформи Кикстартер, која је намењена прикупљању почетних средстава за пројекте, добила подршку људи од Аустралије до Ваљева, па је стога очигледно да постоји глобална потреба за књигом о Тесли која би била базирана на поузданом знању и провереним подацима“, закључила је ауторка.