Налазите се | Представљена је књига АФРИКА Растка Петровића
У књижари „Геца Кон“, у уторак, 7. марта, представљена је књига АФРИКА, Растка Петровића.
На представљању књиге говорили су др Миланка Тодић, професор Факултета примењених уметности, др Бојан Јовић, научни саветник Института за књижевност и уметност, и Гордана Милосављевић Стојановић, приређивач и уредник издања.
Гордана Милосављевић Стојановић подсетила је да је прво издање Африке 1930. године објављено управо у Књижарници Геце Кона, а да је друго издање објавила „Просвета“, која је била наследник те издавачке куће. Ново, библиографско издање, које обједињује путопис, фотографије, цртеже и слике, објавио је Службени гласник, настављајући традицију и чувајући континуитет најзначајнијих дела српске књижевности.
„Ова књига данас нам говори на један врло модеран и провокативан начин. Она је много шире од путописа, то је књига авангардног, мултимедијалног уметника, који је једнако успешан и на пољу литературе, на пољу фотографије, илустрације, на пољу цртежа, и који је био отворен да нам дочара Африку свим доступним језицима, и визуелно, и литерарно, и књижевно“, открива Миланка Тодић. „Петровић нам се обраћа и текстом, и сликом, и фотографијом, и илустрацијом, а то ми данас зовемо хетерогеним уметничким делом, уметничким експериментом“, закључила је она.
Бојан Јовић истиче да имамо прилику да у изворном облику читамо оно што је написано. „Ово дело је изузетно сложено, јер оно је и путопис и резултат вишедеценијског програмског развијања Петровићевих књижевних и животних погледа, потрагом од примитивизма Старих Словена, преко откривања онтолошког слоја грчко-римског наслеђа, затим медитеранско-европског, све до упућивања на северноамерички и средњеамерички континент и истраживања примитивног живота Индијанаца“, рекао је Јовић. „Ово издање је празник и за љубитеље књижевности, и за љубитеље авангардног тренутка, и за љубитеље издаваштва, односно књиге која је уређена како доликује“, закључио је Јовић.
Пред читаоцима је дело изузетне сликарско-поетске уметничке вредности, које синтетизује различите аспекте стваралаштва Растка Петровића. Књига садржи 195 илустрација, од којих су 92 оригиналне Расткове фотографије, као и 68 његових акварела, пастела и цртежа из Африке. Овај јединствени ликовно-књижевни путопис први пут обједињује уметнички опус Растка Петровића настао током његовог путовања у Африку 1928–1929, а савременом читаоцу, поред оригиналног текста Африке из 1930. године, нуди тумачење историјског оквира, књижевног и ликовног стваралаштва и заоставштине једног од наших најзначајнијих авангардних стваралаца.
„Само риђе црвено тло Африке, зеленило шуме, плавило испарења, топла угасита бакреност голога тела, морали би надмашити било какво очекивање сликарско. Свакако унутрашњост Африке нема оно шаренило објеката које имају архипелази и чија замршеност може само доводити до заблуда сликарску визију. Са колико више уживања ја сам правио своје пастелске белешке (без претензија, без амбиција, једино да бих сачувао своју визију), у селима и у савани, но пред острвима и плажама, где су најневероватније боје укрштене!“

Књига у којој су први пут објављене фотографије из породичне заоставштине покушава да сачува визију Растка Петровића и читаоцу пренесе уметнички доживљај Африке у свој лепоти, снази и истраживачко-авантуристичкој оригиналности аутора.