Налазите се | Нова књижевна награда за Гласник!

Јевгениј Водолазкин, аутор романа БРИЗБЕЈН, у издању Службеног гласника, добитник је Велике награде „Иво Андрић“ за најбољу књигу, a наградa ће, традиционално, бити уручена у Андрићграду.
Жири у саставу Слађана Илић (председник), Мило Ломпар и Желидраг Никчевић, у образложењу наводи да је Бризбејн истовремено билдунгс-роман, као и роман о уметнику. Његова комплексност и слојевитост упућују и на друге значајне мотиве, као што су одрастање веома осетљивог дечака Глеба у крњој породици, а заправо само с баком; целоживотни однос тог јунака с оцем, односно с мајком; његово сазревање, први сусрет с музиком, али и с љубавима чија је основна одлика неузвраћеност; први сусрет са смрћу и њен дубоко трауматичан, али и религијски, па и филозофски одјек у бићу дечака; практично митски однос с дедом ‒ тихим, а изузетно значајним јунаком његовог детињства; откривање бића музике с дубоком посвећеношћу долажењу до идеалног тона, његове нијансе и осећањем за значај ритма ‒ и у музици, и у животу. Овој ритмичној драматичној причи, каже се у образложењу, Водолазкин је нашао сасвим одговарајући језички и композициони тон, делећи је у два приповедачка тока, у различите временске одсеке ‒ совјетски и савремени, у време Глебовог детињства и зрелости ‒ који се у роману све време преплићу и који одзвањају на свим местима на којима је боравио, осим у Бризбејну, у који никада неће отићи, док музика коначно не освоји све. Водолазкин је један од најчитанијих и најбољих савремених руских писаца, достојан настављач класичне руске прозе. Реч је о првокласном писцу, који враћа поверење у континуитет руске културе и духовности, истакао је Желидраг Никчевић.
Осим награђеног издања, романа БРИЗБЕЈН, који је проглашен Књигом године 2019. у Русији, Службени гласник је превео и објавио још два романа Јевгенија Водолазкина ‒ АВИЈАТИЧАР И ОПРАВДАЊЕ ОСТРВА.
Нова награда је уједно и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије су књиге и аутори у минулих неколико година награђени бројним престижним наградама у области културе и издаваштва.