Налазите се | Проглашени победници Гласниковог конкурса за студенте за најбољу кратку причу

На Гласников конкурс за најбољу кратку причу стигло је 76 прича од студената, које су задовољавале услове конкурса. Четворочлани жири Гласникових уредника, у саставу Петар В. Арбутина, Гордана Милосављевић Стојановић, Весна Смиљанић Рангелов и Татјана Чомић, одлучио је да прве три награде додели причама са насловом:

Шта раде инсекти док пада киша? Мине Николић

Фрагментаријум Младенке Орлић и

Музичка школа Амара Личине.

Жири је за објављивање у зборнику изабрао такође и следеће приче:

Забрањени шећер Анђеле Тимотијевић, Сасвим обичан дан студента права Димитрија Жарковића, Танке зелене линије Драгољуба Мандића, Призма Емилије Лукић, Дрво лешника Ирине Московљевић, Пресуда Јоване Димкић, Папагај Марије Петровић, Човек који се бранио кашљањем Нађе Петровић, Ми са брега и мед који мори Његоша Вуковића, Кућа Оливере Митић, Каменчић Софије Милосављевић, Стазама изгубљеног пртљага Татјане Грбовић.

На основу прича пристиглих на овај конкурс, као и досадашњег искуства са претходним конкурсима, и у складу с проценом савремене књижевне продукције, жири је оценио да су приче високог квалитета, значајне креативне и уметничке инвентивности. Велики дијапазон тема и књижевних поступака, еруптивна имагинација и оригинални однос према стварности и књижевном наслеђу веома је добро инкорпориран у сажете и концизне прозне целине.  

Зато успешност овог конкурса не одређује само број пристиглих прича, фокусираност аутора на другачије садржаје и креативне изразе у време пандемије већ и професионална одговорност издавача, који на овај начин ствара простор и могућности за младе писце.

Жири честита добитницима и свим учесницима, охрабрујући их да и следеће године учествују на овом конкурсу.