Налазите се | Отворена књижара „Данило Киш“ Службеног гласника у Суботици

У понедељак 22. маја, у 13.00 часова, свечано је почела са радом књижара „Данило Киш“ Службеног гласника у Суботици. На адреси Трг Републике 16 (Рудић улица 2), на месту чувене градске књижаре која је носила исто име, Суботичани ће убудуће бити у могућности да одаберу неко издање из богатог и разноврсног опуса Службеног гласника.
Директор ЈП Службени гласник истакао је да је именовање нове књижаре у Суботици по Данилу Кишу, као једном од великана светске књижевности 20. века и рођеном Суботичанину, био једини логичан корак.
„Чувши да је Градска књижара „Данило Киш“ празна и да постоји могућност да је закупимо, нисмо размишљали шта нам је следећи корак по том питању. Брзо смо се договорили са садашњим власницима и, након нешто више од месец дана од моје прве посете Суботици, данас отварамо књижару. Будући да се нешто више од пола Гласникових књижара налази у Београду, отварање књижаре у Суботици је од великог значаја за даљу децентрализацију мреже књижара на територији Србије. Тиме ћемо успети да наставимо са промоцијом науке и културе на целој територији наше државе“, изјавио је директор Гласника Младен Шарчевић.
Такође, представљена је и књига Венац од трња за Данила Киша Миливоја Павловића, а њене одломке су читали ђаци суботичке гимназије, на српском и мађарском језику, уз присуство самог аутора и Петра Арбутине, директора Гласниковог Сектора за издавање књига, који су поделили своје утиске о самом догађају и стваралаштву Данила Киша.
„У изазовним економским временима књижаре се чешће затварају или претварају у трговинске радње него што се отварају, због тога је баш лепо што се обнавља живот књижаре која носи име Данила Киша, који не само што се родио у Суботици где је стекао прве представе o свету већ када се помене пишчево име, овај град је незаобилазни део разговора“, изјавио је аутор књиге Венац од трња за Данила Киша Миливоје Павловић.
Да је чин отварања књижаре „Данило Киш“ Службеног гласника у Суботици чин изразите симболичности, сложио се и градоначелник Суботице Стеван Бакић.
Службени гласник је предузеће са дугом традицијом, које ове године у августу месецу навршава 210 година постојања. У том периоду је постало једна од најзначајнијих издавачких кућа у Републици Србији, а може да се похвали издаваштвом само најквалитетнијих аутора. Ово говорим како бих апострофирао значај који ће књижара „Данило Киш“ имати за културни живот Суботице. Из тог разлога јој у име Града и у своје лично име желим да послује са много успеха“, изјавио је градоначелник Суботице Стеван Бакић.