Налазите се | Нова књижевна награда за Гласник!

Александар Јовановић, аутор књиге СТИХ И ПАМЋЕЊЕ. О поезији и поетици Милосава Тешића, коју је 2018. објавио Службени гласник, добитник је Награде „Николај Тимченко“ за 2018. годину.

Жири Задужбине „Николај Тимченко“, у саставу Биљана Мичић, професор књижевности, Драган Жунић, професор универзитета, и Јован Пејчић, председник Задужбине „Николај Тимченко“ (председник жирија), једногласно је одлучио о добитнику. У образложењу одлуке се, између осталог, наводи да је интерпретацијски уверљиво и стилски одмерено, Јовановић осветлио језичко-версификаторску, лексичку и организацијско-морфолошку димензију, персонално-искуствену и проживљену предачку, национално-традицијску укорењеност, културно-историјску и метафизичку слојевитост аутентичне и поетички самосвесне песничке творевине. Александар Јовановић написао је књигу која би многима могла послужити као узор уметности тумачења и вредновања поезије, испунивши тиме основни задатак који он сам поставља пред тумаче – „да служе националној поезији и њеним најбољим делима“.

Александар Јовановић је професор, књижевни критичар, историчар књижевности и есејист, а његова књига СТИХ И ПАМЋЕЊЕ резултат је вишедеценијског истраживања, анализовања, тумачења и утемељеног вредновања поезије Милосава Тешића, и представља складну и оригиналну композицију, коју сачињавају Јовановићева тумачења Тешићевих збирки, појединих песама и поема, два поетичка разговора с песником и, на крају, биографија Милосава Тешића.

Награда ће бити додељена у суботу, 8. децембра, у оквиру културне манифестације „Дани Николаја Тимченка“, која се организује у Културном центру у Лесковцу.

Нова награда је уједно и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије књиге и аутори су у минулих неколико година награђени бројним престижним наградама у области културе и издаваштва.