Налазите се | Трибина поводом објављивање књиге ЗАПИСИ БАЛКАНИСТА

У Свечаној сали Скупштине Града Београда, у уторак 13. априла, организована је трибина на тему „Српско-руских односа у савременом мултиполарном свету“, чији повод је било објављивање књиге ЗАПИСИ БАЛКАНИСТА у издању Гласника.

Књига обухвата збирку најбољих текстова за период 2019–2021. по одабиру Н. В. Бондарјова, а са портала Балканист на којем интелектуалци, чија је професија повезана с Балканом, разматрају појаве и траже одговоре на актуелна питања која се тичу Балканског полуострва и суседних територија.

Модератор трибине био је Драган Ђукановић, професор Факултета политичких наука, који се у уводној речи осврнуо на шири контекст који обрађују текстови сабрани у овој књизи.

Присутне је потом поздравио Горан Весић, заменик градоначелника Београда, који се осврнуо на вишевековно пријатељство Русије и Србије и утицај Русије и Руса на развој нашег друштва и културе, нагласивши да нова књига увек представља леп повод, а да је за нас посебно интересантно што у овој можемо видети како нас и нашу будућност виде други.

Његова екселенција, господин Александар Боцан Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији, упутио је захвалност свима који су помогли објављивању ове књиге и организацији трибине, уједно констатујући изузетно висак ниво тренутне сарадње Русије и Србије у свим аспектима.

„У руском информацијском простору апсолутно доминира подршка даљем развоју односа Србије и Русије“, истакао је он.

Боцан-Харченко је такође нагласио да је ова књига важна и за руске дипломате који виђењима изнетим у њој допуњавају своја искуства. „Она је свеобухватна, описује политичке догађаје, али и отворена питања која спречавају развој Балкана, а обухвата раздобље које је било значајно за наше две државе чији однос бележи нови успон“.

Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Србије, оценио је да, и поред неспорног великог пријатељства и узајамности две државе, постоји утисак да се и даље не познајемо довољно.

„У том погледу, посебно је важна улога и значај медија и портала као што је Балканист, који помажу у том погледу“, напоменуо је Старовић.

Драгутин Матановић, саветник председника Србије, и Олег Бондаренко, директор Фонда за прогресивну политику и оснивач пројекта „Балканист“, који је и аутор појединих текстова у књизи ЗАПИСИ БАЛКАНИСТА, говорили су детаљније о актуелном глобалном политичком контексту и односима Русије и Србије у оквиру њега, осврнувши се на хоризонт тема које прате текстови у овој књизи.

Матановић је истакао да су мултиполарни односи у свету данас чињеница и стварност која нам се свима свакодневно показује, а у оквиру којег посебно место имају односи Србије и Русије, нагласивши важност улоге актуелних председника две државе, Владимира Путина и Александра Вучића, за развој одличних партнерских односа.

„Ова књига је анатомија пријатељства Срба и Руса и односа две земље који су данас на звезданом нивоу“, казао је Матановић.

Олег Бондаренко је прецизирао да је Балканист почео с радом октобра 2018, а да данас има и српску верзију – Телеграм канал.

„Ова књига је избор најбољих чланака наших аутора из сфере политике, економије, религије, као и интервјуа, примера ради, с Емиром Кустирицом, као и портрета бројних политичких актера с Балкана“, навео је Бондаренко.

Указујући на висок ниво односа две земље, он је предложио и на који начин се они могу даље продубити.

„Београд би, уместо Истанбула, могао постати хаб за летове из Русије. С друге стране, у контексту односа између Русије и Запада, било би добро направити неку нову Хелсиншку конференцију зарад мира и стабилносту у свету, а Србија би као неутрална земља, која има добре односе са свима, била одлично место да се направи таква конференција као некад самит несврстаних у Београду“, оценио је Бондаренко.

Овом приликом, Његова екселенција господин Александар Боцан Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији, уручио је Горану Весићу, заменику градоначелника Београда, захвалницу председника Русије, Владимира Путина, за допринос развоја односа Русије и Србије, с посебним нагласком на обележевање 75 година од заједничке победе над фашизмом.