Налазите се | Богат завршетак Гласниковог сајамског програма

Сајамски програм у суботу, 31. октобра, обиловао је занимљивим дешавањима и прeдстављањима важних књига које су управо објављене у издању Гласника.

На Гласниковом штанду је најпре било речи о књизи Пут Ислама аутора проф. др Радета Божовића, а о којој су, осим аутора, говорили и Муфтија Мухамед Јусуфспахић, мр Иван Ејуб Костић и проф. др Славиша Орловић, уредник издања.

Муфтија Јусуфспахић је истакао да књиге професора Божовића као константу имају једну компоненту, а то је добронамерни приступ, који се данас изгубио, јер се сензационализмом настоји скренути пажња на себе и зарадити новац.

„Ово је зато књига која треба да утиче на боље разумевање Ислама, поготову у ова луда времена, и она би на српском језику могла да носи назив и Пут мирољубља, јер реч Ислам на арапском управо то значи“, нагласио је он.

Костић се осврнуо на богату академску каријеру аутора, дугу више од четири деценије, а пре свега на његову академску уздржаност и непристрасност, која је основи предуслов за озбиљан научни рад.

„И ја сам од њега научио колики је значај таквог приступа и на томе му морамо сви бити захвални, посебно уколико знамо да је данас присутно толико књига о Исламу, али је ипак недовољно објективности и непристрасности“, оценио је он.

Уредник Орловић је констатовао да је реч о вишеструко актуелној књизи која помаже да боље разумемо бројне проблеме, ослобађајући нас предрасуда.

Божовић је најпре захвалио Гласнику као издавачу и свима који су помогли да књига буде објављена, осврнувши се на чињеницу да данас о Исламу пишу многи који немају адекватно академско образовање за то, наносећи тако доста штете, и то не само Исламу.

„Оријент је данас каријера, а свако озбиљно штиво ипак мора бити засновано на поузданој литератури – надам се да сам ја успео у намери да моја књига буде таква“, казао је он.

Потом је представљено ново издање књиге проф. др Дарка Танасковића – Велики повратак Турске? проф. др Дарка Танасковића, о којој су говорили њен уредник – проф. др Славиша Орловић и дипломата Душан Спасојевић.

Орловић је истакао вишедеценијску академску и дипломатску каријеру аутора, док је о књизи детаљније говорио Спасојевић, некадашњи амбасадор Србије у Турској и нови амбасадор наше земље у Грчкој, који је изразио задовољство због тога што је један од најугледнијих издавача по трећи пут издао књигу која је, како је оценио једно од најинспиративнијих дела о спољној политици код нас, а што потврђује и број њених издања.

„Ово је заправо књига о савременим међународним односима, сагледаним кроз призму једне земље која је посебно важна за нас, па се кроз њу стога види и читав свет и највећи проблеми данас“, рекао је он, акцентујући релевантност аутора, који је услед богатства своје каријере у прилици да види даље и боље од многих.

„Ова књига је очигледно преживела пробе времена, које је потврдило већину њених теза и она је зато данас актуелнија него икад“, закључио је он, такође нагласивши и објективан приступ аутора, иза ког стоји велико уважавање земље о којој пише.

На штанду Гласника је нешто касније представљена књига Филмус, нашег прослављеног режисера, али и ликовног и књижевног ствараоца – Слободана Шијана, о којој су, осим аутора, говорили и редитељ Лазар Стојановић, кустос Музеја савремене уметности у Београду др Дејан Сретеновић, и уредник издања, проф. др Гојко Тешић.

Тешић је изразио срећу због тога што је успео да наговори Шијана да ова књига изгледа онако како је на крају испала, нагласивши да се о њему мора мислити као о мултумедијалном уметнику, а не искључиво као о филмском ствараоцу.

„Ова књига зато предстваља и загрљај три уметности – књижевности, сликарства и филма, и стога нуди за сваког читаоца понешто, али ће већину највероватније привући њен целокупни садржај“, казао је он.

Стојановић је оценио да је књига заправо кулминација једне мултимедијалне ситуације и да представља својеврсно сазвежђе Слободана Шијана, укључујући и све људе који су утицали на његово стваралаштво.

„Она је зато незаобилазно штиво за сваког кога занима култура на овим просторима, и то не само филмска култура“, нагласио је он.

Сретеновић је стваралаштво у области књижевност доживео као Шијанов повратак младости и оној врсти стваралаштва којим се бавио на почетку.

„Филмус је један визуелно-текстуални рад и колаж књига у најбољој традицији наше авангарде, специфичне дијалектике која је њена највећа вредност“, констатовао је он, напоменувши да се са овом књигом наставља циклус важних издања о филму човека који је жива енциклопедија те уметности.

Шијан је укратко сумирао свој рад на књизи, казавши да је прикупљајући одређени материјал неретко сретао и самог себе, истовремено захваливши Гласнику и људима који су у учествовали у припреми и објављивању књиге.

Програм овог дана завршен је гостовањем великана српског глумишта – Предрага Микија Манојловића на штанду Гласника, који је бројним заинтересованим посетиоцима потписивао примерке своје аутомонографије А ко си ти? објављене такође у издању Гласника.