Налазите се | Књига године у Русији ускоро у издању Гласника

Захар Прилепин, један од популарнијих и награђиванијих савремених руских писаца и публициста, добитник је Националне награде за најбољу књигу у 2020. у Русији, која му је додељена за књигу Ополченска романса (издавач АСТ, Москва), а која ће се у ускоро појавити и у издању Гласника (превод Радмила Мечанин, уредница Татјана Чомић).

Награду су 2000. основали Руска државна библиотека, Руски биографски институт, лист Литературная газета и Културно-просветни центар „Орден“, с циљем подстицаја високих уметничких домета, а Ополченска романса је ове године награђена у категорији „Проза, публицистика и драматургија“.

Ополченска романса спада у „донбаски текст“ надахнут збивањима у ДНР, чији је активни учесник био и Прилепин. У књизи се, међутим, не бави политичком историјом рата, већ механизмом избора између добра и зла, где критеријум избора потпуно искључује уобичајена мерила − профит и престиж. Јунаци нису интелектуалци и стога се опредељују за традиционалне вредности − истину и праведност. „Ополчење“ је историјски појам, који означава народ који је у стању да одлучује о историји у данима кад пропадају државе. Ово није ни биографија ни публицистика, већ Прилепиново уметничко осмишљавање ратних година проведених у Донбасу, а чита се у једном даху.

Захар Прилепин је аутор шест романа и осам збирки прозе, добитник више од тридесет књижевних награда. Гласник је 2019. објавио и његову књигу Неки неће доспети у пакао, која је добила Националну награду за најбољу књигу у категорији белетристике.