Налазите се | У Дому културе Студентски град представљена књига КАКО СУ СРБИ ИЗГУБИЛИ ВЕК

У Дому културе Студентски град, у среду 10. маја, представљена је књига Борисава Јовића КАКО СУ СРБИ ИЗГУБИЛИ ВЕК – Трагична судбина Срба у заједничком животу.

Осим аутора, на представљању књиге говорили су и академик Матија Бећковић, Петар В. Арбутина, директор Гласникoвог Сектора за издавање књига, и проф. др Славиша Орловић, уредник издања.

Петар Арбутина је напоменуо да је ова Гласникова књига најпродаванија у 2017, док је Славиша Орловић нагласио да она нуди шокантну истину.

„То је храбар потез аутора којим отвара суштинска питања, јер искрено и с критичком дистанцом разјашњава дубље историјске узроке и догађаје који бацају потпуно ново светло на све што је српски народ преживео, нарочито током деведесетих“, истакао је Орловић.

Матија Бећковић је констатовао да је реч о првој књизи још ненаписане историје Републике Србије.

 

Изражавајући захвалност свима који су помогли да књига буде објављена, Борисав Јовић је истакао и то да се у њој може прочитати о заблудама које трају читав век, као и о томе

када је донета одлука о растурању Југославије и ко је био задужен за њено извршење.

Заједничку државу Срба, Хрвата и Словенаца Јовић види као фаталну грешку, а почетак краја Југославије и трагедије српског народа лоцира у време доласка Тита у Србију, почетком Другог светског рата.

Распад Југославије, према Јовићевим речима, почиње на четвртом конгресу КПЈ, одржаном 1928, на коме је Југославија проглашена вештачком творевином, а српски народ означен као хегемонистички.

Срби су, према његовим речима, у Југославији радили на своју штету, али нису радили на растурању Југославије, нити су радили на штету туђих националних права, а своја су морали да бране.