Налазите се | ЈЕШИ ДЕНЕГРИЈУ УРУЧЕНА НАГРАДА СРЕТЕН МАРИЋ ЗА ЕСЕЈИСТИКУ
Угледна награда „Сретен Марић“ за најбољу есејистичку књигу из области књижевности и филозофије у 2019. и 2020. години додељена је у Библиотеци Матице српске проф. др Јерку Јеши Денегрију за књигу Једна могућа историја уметности 20. века.

Присутне су поздравили Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске и Татјана Коковић, председница Скупштине општине Косјерић. О делу лауреата Јерка Јеше Денегрија говорили су председник жирија Гојко Тешић и историчарка уметности Ирина Суботић.

„Најлепши одабир у мом животу јесу студије уметности и бављење њоме у Београду, у којем сам се обрео пре много деценија одушевљен свиме што се у њему дешавало. Тако је било тада, надам се да ће бити и убудуће“, рекао је др Јерко Јеша Денегри, некадашњи кустос београдског Музеја савремене уметности и професор Филозофског факултета. Признање га је толико дирнуло да је своју беседу – захвалу скратио рекавши: „Да не бих заплакао јер мени се овакве ствари нису дешавале, а нисам сигуран ни да их завређујем.“
Денегријева књига Једна могућа историја уметности 20. века трећа је у колекцији Милке Зјачић Аврамовић УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ, а према наводима жирија, нека је врста синтетичког увида у модернитет европске уметности која се у много чему преносила и у југословенске просторе, а самим тим и у српски уметнички контекст.
Уредница едиције Милка Зјачић Аврамовић истиче снагу и убедљивост Денегријевих анализа: „Аутор је убеђен у то да свака представа о уметности 20. века, па тако и ова, јесте, пре свега, похвала највећим људским креативним подухватима, тим пре јер је уметност овог раздобља настајала у изузетно тешким друштвеним и политичким приликама.“
Денегријева радозналост, дивљење, усхићење и интерпретативна блиставост и фасцинантно познавање „чудесних и величанствених појава модерне/авангардне, постмодерне/савремене уметности“ чине књигу Једна могућа историја уметности 20. века посебним издавачким и уметничким драгуљем у српскоме издаваштву, који служи на част пре свега уредници Милки Зјачић Аврамовић и издавачу Службеном гласнику, навео је жири.
Денегријева књига обухвата текстове писане између 1969. и 2004, а награђена је већ и Повељом „Радомир Константиновић“ за 2019. и 2020. годину.