Налазите се | ГРАН ПРИ Салона архитектуре за књигу ИТИНЕРЕРИ: МОДЕРНА И МЕДИТЕРАН

ГРАН ПРИ 38. Салона архитектуре за 2015. додељена је у уторак, 29. марта, у Музеју примењене уметности, Љиљани Благојевић за књигу ИТИНЕРЕРИ: МОДЕРНА И МЕДИТЕРАН – Траговима архитеката Николе Добровића и Милана Злоковића, која је недавно објављена у издању Гласника и Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Књига је објављена у Гласниковој колекцији „Уметност у теорији и историји“, коју уређује Милка Зјачић Аврамовић, а ово је друго велико признање које је добила ова књига, након награде „Ранко Радовић“ која јој је додељена крајем 2015. године.

Жири 38. Салона архитектуре у саставу: Милан Вујовић, председник, Миодраг Митрашиновић, Наталија Ристановић, Бранко Станојевић и Татјана Стратимировић наводи да је за овогодишњи Салон кандидовано 230 радова у свим категоријама. Жири је у званичну селекцију уврстио 109 радова, а приликом селекције и вредновања, жири се руководио темом 38. Салона архитектуре – ОТВОРЕНО и образложио: „За посвећеност, доследност и систематичност које се препознају у процесу стварања и у делу. За исказану озбиљност и искрен ауторски став. За постојаност у времену стварања и освајању знања. За континуитет са претходницима и отвореност према следбеницима. За стваралачки ентузијазам, храброст и веру у значај, лепоту и друштвену улогу архитектуре.“

Важно је напоменути и то да је у скоро четрдесетогодишњој историји постојања Салона архитектуре први пут ГРАН ПРИ добила једна књига!