Представљање монографије Рудник – Шапат висина организовано је у Горњем Милановцу, 3. априла, у оквиру обележавања јубилеја двестагодишњице Другог српског устанка.

На празник Цветни петак, пре тачно 200 година, ослобођен је Рудник од Турака, захваљујући акцији Арсенија Ломе и његових Рудничана, и то три дана пре званичног подизања устанка.

О књизи су говорили: др Живорад Чековић, редовни члан САНУ, Петар Арбутина, директор Издаваштва ЈП Службени гласник, и Борисав Челиковић, уредник књиге.

На промоцији је премијерно представљен документарни филм Таково, из серијала Корени, аутора и сценаристе Борисава Челиковића, у режији Драган Панића, а у продукцији Гласника. Током јесени серијал ће бити емитован на програму РТС-а.

У монографији је приказана ова највиша и најпространија планина Шумадије, коју окружују реке: Гружа, Деспотовица, Сребрница, Јасеница, Качер, Љиг и Драгобиља. На том подручју налази се 55 насеља која територијално припадају општинама: Горњи Милановац (23), Љиг (16), Крагујевац (8), Топола (7) и Аранђеловац (1).

У реализацији овог обимног дела (860 страна великог формата) учествовало је 30 аутора. Монографија обухвата све што је значајно за Рудник: од природних одлика, преко историје, језика, просвете, етнологије, материјалног и духовног стваралаштва, до привреде. Текст монографије употпуњује више од 600 фотографских прилога 29 аутора, међу којима се издвајају Саша Савовић, са око 150, и Владимир Валешински, са око 120 фотографија.