Налазите се | Отворена је изложба илустрација Весне Катанић из књиге Шест корака напред
У суботу, 3. децембра, на Дан особа са инвалидитетом, у Соколском дому у Новом Саду отворена је изложба илустрација Весне Катанић. Реч је о илустрацијама из књиге Шест корака напред Јасенке Лазић, која представља прву књигу прича за децу на српском језику чији су јунаци деца с потешкоћама у развоју.

Изложбу је отворила девојчица Петра Чомић, која се обратила посетиоцима међу којима су били и неки стварни ликови на основу којих су настали књижевни јунаци.

„Посетилац ове изложбе и посматрач илустрација Весне Катанић можда ће приметити да на њима има празног простора. Сигурно осликава непотпун и искрзан унутрашњи свет деце са потешкоћама у развоју – закључиће посматрач.

Е па, у књизи је он попуњен речима од којих се прави дивна прича пуна разумевања, подршке и љубави. А на овим радовима, скренула бих вашу пажњу – то није празан него слободан простор. Слободан је за ваше мисли, осећања и речи које треба да употпуне свет ових малих великих јунака. Они с великим трудом свакога дана поправљају себе. То је пролаз ка њиховом замршеном свету, у који вас и овом изложбом ауторка Весна Катанић и овом књигом ауторка Јасенка Лазић и ја, Петра Чомић, и сви ми позивамо да закорачите и заузмете слободно место у њему, испунивши га љубављу.

Да објединимо светове. Да и посматрач поправи себе, као што то чине наши јунаци. Да по изласку са изложбе не будемо пуки посматрачи!“ – позвала је све присутне Петра.

Након њеног обраћања одржан је разговор о књизи с ауторкама, који су водили Весна Смиљанић Рангелов, уредник издања, и домаћин Радмило Мулић.

Изложба ће бити отворена месец дана.