Налазите се | Представљена аутомонографија Предрага Микија Манојловића
На сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду у петак, 19. јуна, представљена је књига А КО СИ ТИ?, аутомонографијa глумца Предрага Микија Манојловића.

Објављивање књиге је саставни део глумачке награде за животно дело „Добричин прстен“ коју је Манојловић добио 2012. године. Настала је у саиздаваштву УДУС-а, Вукотић медиа и Службеног гласника, а издавање је делом финансијски омогућило Министарство културе и информисања Србије. Кроз десетине публикованих интервјуа, Манојловић прича како је одиграо бројне улоге на позоришној сцени, на филму и у бројним телевизијским серијама. Кроз буран и раскошан глумачки и редитељски живот, добрим делом представљен и у иностранству, Манојловић појашњава и многе своје ставове о култури, културним радницима, традицији, будућности, елити, примитивизму…

Представљање књиге и дела великана нашег глумишта почело је речима Дејана Савића, управника Народног позоришта, који је подсетио на то да је oн део своје професионалне каријере провео управо као глумац ансамбла Народног позоришта, где је свој дар у одређеном смислу институционализовао, те да је стога оно природно место за представљање ове књиге. Искористио је овај повод и да му додели престижно признање – Печат Народног позоришта, што је посебно обрадовало Манојловића, који је истакао да је искрено изненађен таквом почашћу, јер свој професионални живот не може да замисли без истог позоришта.

Потом је испред председништва УДУС-а говорио Микијев млади колега – Горан Јевтић, који је изразио задовољство због тога што је библиотека Удружења од сада богатија и за ову књигу, јер књига о глумцима и нема много, а баш оне чувају од заборава уметност тих људи.

„Ја сам имао посебну част и привилегију да радим са Микијем, да од њега учим и да постанемо пријатељи“, нагласио је он.

Манојловићева колегиница – Анита Манчић, констатовала је да ова књига читаоца не оставља равнодушним, већ да поставља питања, попут оног – ко сам ја?

„Ово је књига о ванвременском уметнику, који живи живот и учествује у њему пуним плућима, јер, како сам каже, да би се глумило, мора се бити жив“, казала је она, оценивши да наша средина, нажалост, често не препознаје вредност људи као што је Мики Манојловић.

„Посебна вредност ове књиге је стога у томе што нас опомиње да међу нама живе и такви људи“, истакла је она.

Међу говорницима је био и Горчин Стојановић, позоришни и филмски редитељ, који је као суштину подвукао то да играч мора увек знати зашто је истрчао на терен, а да је Мики увек знао зашто, сваки пут када је излазио на сцену.

„Рутина, као смрт позоришта, код њега не постоји – он ју је сваким својим изласком на сцену обесмишљавао“, рекао је он.

Стојановић је напоменуо да су поједини Микијеви интервјуи за њега својевремено били и нека врста дошколовавања, али и да поједини од његових најдубљих доживљаја позоришта припадају глуми Микија Манојловића.

Захваливши свима који су учествовали у припреми књиге и организацији њеног представљања, као и онима који су га предложили и изгласали за добитника „Добричиног прстена“, Манојловић је нагласио да ова књига нуди могућност да видите како време пролази, док истовремено ипак и стоји.

„Можете такође видети и како јавна реч и друштвено-одговорно понашање често немају адекватан одјек у нашем друштву“, казао је он, нагласивши да се и сада не одриче ниједне речи коју је својевремено изговорио, а која се нашла у књизи, и оне су баш зато својеврсни документи о једном човеку и времену.