Налазите се | Представљена књига ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ: РАТНА БИОГРАФИЈА (1941–1944)
У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 8. септембра представљена је књига ЗВОНКО ВУЧКОВИЋ: РАТНА БИОГРАФИЈА (1941–1944) – Расправа о проблемима прошлости и садашњости.

О књизи су, осим аутора, говорили др Коста Николић, рецензент и Борисав Челиковић, уредник издања.

Дoктор Коста Николић напомиње да се многе идеје које је аутор обрадио у књизи Век сумње могу наћи и у биографији Звонка Вучковића, „посебно у оним деловима који говоре о свакодневном животу у Србији под окупацијом, о свим оним стварима које су често остајале ван истраживачке пажње нас историчара који смо се бавили историјом Другог светског рата“, казао је Николић.

Говорећи о књизи, Николић истиче да је Звонко Вучковић један од најистакнутијих команданата Jугословенске војске у отаџбини у Другом светском рату, али који до сада није имао заокружену биографију, те баш у томе Николић види значај овог издања.

Тимотијевић је на почетку свог излагања истакао да је Звонко Вучковић био млад официр високо позициониран, те да је управљао самим центром равногорског покрета и да је написао мемоаре у којима на врло критички начин говори о себи, и да су ова три разлога учинила да започне своје истраживање.

„Покушао сам да представим драматику Другог светског рата и важну личност која је била укључена у све значајне догађаје“, подвукао је Тимотијевић.

Челиковић, уредник издања, нагласио је да су овакве књиге које говоре и у којима се пише о узроцима и последицама, битне.  

„Ако историју не проучавамо, ако не дођемо до закључка шта је заиста било, ми ћемо се изгубити“, посебно истичући да је књига битна управо због те регресије у прошлост с погледом у будућност.

Ратна биографија Звонка Вучковића послужиће да се на методолошким поставкама „нове историје“, са што ширим тематским опсегом и коришћењем знања и теорија бочних друштвених наука, анализира уочени проблем, провере сопствене хипотезе, али и домети коришћених теорија.