Налазите се | Представљена књига ДЕРБИ, МОЈ ДЕРБИ – МНОГО СМО ЈАЧИ!

У жељи да допринесе борби против хулиганства на спортским приредбама и промоцији фер-плеја, Гласник је организовао представљање књиге Дерби, мој дерби – Много смо јачи сматрајући да управо пред „вечити дерби“ оба тима морају да покажу здрав ривалитет и толеранцију. Узавреле страсти између звездаша и партизановаца и на самом представљању књиге, показале су да су овакви догађаји преко потребни како би се, нарочито пред дерби, послала позитивна порука да је реч о највећем празнику српског спорта и да у спорту нема места за насиље било које врсте.

Божо Копривица је истакао да је чак и од садржаја саме књиге важнија игра фудбалских легенди, као што је, примера ради, за Аргентину важнији Марадона од Борхеса.

„За мене је фудбал најважнија игра на свету и стога ми је важно што сам данас у друштву оваквих легенди, а посебно ми је драго што сам ову књигу написао заједно са једним тако даровитим писцем као што је Вуле Журић“, нагласио је он.

Душан Савић, легенда Црвене звезде, поручио је да морамо настојати да учинимо што више за побољшање односа међу ривалима, кад већ не можемо много да учинимо на подизању квалитета самог фудбала.

„Морамо покушати да повратимо атмосферу и здрав ривалитет који су некад владали, јер би од тога сви имали користи – од клубова па до саме државе“, оценио је он, казавши да је од свега најважније да предстојећи „вечити дерби“ протекне у спортској атмосфери, а да свако од нас мора помоћи да он заиста буде спортски празник.

Ненад Бјековић, легенда црно-белих, напоменуо је да је му је велика част што је део ове промоције и садржаја саме књиге, констатујући да је на губитку онај ко није гледао „вечити дерби“, а да сви заједно морамо да предузмемо све што је могуће како бисмо ову спортску светковину сачували од свих негативних ствари које је често прате.

„Дерби је празник за све, а ово је прилика да се присетимо свих добрих ствари које је доносио и доноси“, казао је он.

Вуле Журић је признао да по први пут има трему док говори на представљању једне књиге, јер је на тај начин, упознавши неколико правих фудбалских легенди, остварио и један од својих снова, а да је још лепше што је то учинио преко књижевности. Књигу је назвао навијачким букваром који уједно објашњава и зашто је фудбал толико важан за књижевност.

„Ово је књига о томе шта фудбал значи онима који га не играју, а у чијим животима има важно место“, рекао је он, признавши да је на крају писања спознао да је несвесно написао и причу о неким од најинтимнијих тренутака у свом животу.

Момчило Вукотић, још једна легенда Партизана, истакао је да је „вечити дерби" догађај који увек носи одређени доживљај и трему код његових учесника, док је фудбал пре свега победа, али и поштовање према ривалу, које је раније било и те како пристуно.

„Ово је зато прилика да пошаљемо поруку пред предстојећи дерби да је то поштовање заиста важно“, закључио је он.