Налазите се | Награда „Павле Васић“ за Гласникову књигу

Награда „Павле Васић“ за 2015. годину, престижно признање чији оснивач је Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), уручено је у понедељак, 14. марта, у Свечаној сали Ректората Универзитета уметности, Миланки Тодић – ауторки дела МОДЕРНО ДЕТЕ И ДЕТИЊСТВО, објављеног у издању Гласника.

Ово дело објављено је у Гласниковој колекцији „Уметност у теорији и историји“, коју уређује Милка Зјачић Аврамовић.

Награда „Павле Васић“ додељује се за текстове из области примењене уметности и дизајна објављене у свим врстама стручних публикација (монографије, књиге, зборници), теоретски и критички рад о примењеној уметности објављен у медијима, као и за ауторске изложбе уз одговарајући стручан текст. Покровитељ награде је Министарство културе и информисања Републике Србије.     

Жири, који су ове године чинили Драгиња Маскарели, историчар уметности (председница Жирија), др Весна Круљац, историчар уметности и проф. др Драган Булатовић, историчар уметности, у образложењу своје одлуке о добитнику, између осталог, навео је: „Ова  студија  представља  изванредан  прилог  историји  и  теорији  српске и југословенске  фотографије, а од посебног  значаја је њен  велики  потенцијал да приближи историју и теорију примењене уметности широком кругу читалаца, интерпретирајући класичан мотив детета у уметности на модеран и занимљив начин. “

Драгиња Маскарели уручила је награду „Павле Васић“ Миланки Тодић, осврнувши се том приликом и на остала дела која су пристигла на конкурс.

Миланка Тодић се говорећи о томе како је настајало награђено дело, посебно захвалила издавачу дела – Гласнику и уредници издања – Милки Зјачић Аврамовић.

Књига МОДЕРНО ДЕТЕ И ДЕТИЊСТВО настала је као плод размишљања о породичним фотографијама ауторке, и о њиховом пропадању јер су фотографије лошег квалитета. „Радећи на сортирању тих фотографија размишљала сам да би било добро да погледам мало уназад, да видим како су представљена деца на фотографијама од Анастаса Јовановића када је фотографисао свог сина Константина, па до фотографија из седамдесетих година 20. века. Направила сам једну слободну интерпретацију различитих модела приказивања деце. Тако сам рецимо анализирала фотографије деце снимане у 19. веку, када су деца често умирала, па су људи чак фотографисали и мртво дете да би имали успомену. У 20. веку дете постаје центар породичног универзума, деци се посвећује највећи број фото албума. Деца су данас најомиљенији модел за фотографију и мамама, и татама, и теткама, и бакама, сви желе да их фотографишу“, наводи у књизи, између осталог, Миланка Тодић.

Награда „Павле Васић“ је први пут додељена 1995. године. Иницијатива за њено оснивање потиче од чланова Секције историчара уметности УЛУПУДС-а, а основана је у част професора Павла Васића (1907–1993) – сликара, теоретичара и критичара ликовне и примењене уметности, и дугогодишњег члана УЛУПУДС-а.

Подсећања ради, награда „Павле Васић“ за 2010. својевремено је додељена још једном Гласниковом издању – делу МОДА И ОДЕВАЊЕ, Психосоциолошки аспекти одевања, Марине Коцареве Ранисављев.