Налазите се | Награда „Малени цвет“ за књигу МИКА
Јелена Ангеловска, ауторка романа МИКА, у издању Службеног гласника, добитница је Награде Града Ниша за књижевност за децу и младе („Малени цвет“) за најбољу књигу у 2022. години.

Жири у саставу: проф. др Данијела Костадиновић, професор књижевности за децу (председница), др Милица Алексић, професор књижевности за децу, и Срђан В. Тешин, прозни писац и уредник (чланови), у образложењу наводе: „У широко постављеном интеркњижевном и интеркултуралном дијалогу са традицијом и модерношћу, својим и страним, Јелена Ангеловска у роману Мика, у тридесет поглавља написаних по азбучном реду, од А до Ш, од почетка до краја детињства и новог почетка, духовито и уз високо изграђену свест о значају језика у креирању фикционалних светова, описује одрастање и сазревање главног јунака, тинејџера Мике, у Швајцарској. Дилеме и питања у вези са унутрашњим и светом који га окружује главни јунак настоји да разреши повезивањем са имагинарним пријатељем, својим имењаком песником Мирославом Миком Антићем. Заснован на двојној структури, азбучник и роман о животу деце у дијаспори, са богатом цитатном подлогом, различитим семантичким кодовима и референцама на актуелну друштвену стварност, породичне односе, школовање у мултикултуралној средини, овај роман једнако је намењен и млађој читалачкој публици и одраслима.“

Ово је Јелени друго признање за ову књигу, након што јој је недавно додељена награда „Раде Обреновић“ за најбољи роман за децу и младе, коју додељују Змајеве дечје игре.

У најужи избор жири је уврстио – осим награђенe књиге – још једно Гласниково издање: Милан, Весна и једна кућа тесна Јелене Вукић.

Награда се ове године додељује седми пут, а свечана додела у Градској кући биће организована током маја или јуна 2023. године.