Налазите се | Представљена књига Зенонов пут Корнелија Кваса

У уторак, 24. јануара, у Малој сали Коларчеве задужбине представљена је књига Зенонов пут, аутора Корнелија Кваса. Том приликом су, осим аутора, који је читао одабране одломке, о књизи говорили академик Зоран Пауновић, књижевни критичар др Сања Миловановић и уредник издања мр Весна Смиљанић Рангелов.

Радња романа Зенонов пут смештена је у осам светских градова: Кембриџ, Вашингтон, Букурешт, Чикаго, Мадрид, Бостон, Москву и Лисабон. Приповедач је истовремено и главни јунак – професор светске књижевности који путује на научне конференције, описује градове и покушава да реконструише роман о међународној завери.

Наслов књиге је алузија на Зенонов парадокс, који гласи да путник никада у целости не може да пређе зацртани пут, чиме је овај антички филозоф хтео да докаже немогућност кретања.

„Ова књига управо покушава да прикаже да суштина није крајње исходиште нашег путовања, већ оно што на њему константно искушавамо“, рекао је Зоран Пауновић. „Пред нама је роман који је веома тешко жанровски одредити, јер не личи ни на једну већ написану књигу. Аутор успева да једним постмодернистичким приступом путописном роману успостави ненаметљив дијалог с читаоцем, који ће преиспитивати тачке претапања стварности у машту. Властити доживљај људи и локалитета ову књигу чини путописом у дубину душе, пропутовањем без циља и коначне спознаје, где је категорија времена пука апстракција коју испуњава живот“, закључио је Пауновић.

Да је Зенонов пут роман изузетне комплексности и жанровски тешко одредив, сагласна је била и Сања Миловановић. „Пред нама је полижанровски роман, прожет путописним и лирским моментима, чија се слојевитост открива у кључним темама, попут слободе, моћи и времена, али  и у спољашњој структури у композиционом смислу – предговор, текст, поговор. Унутрашњу структуру краси подвојеност: с једне стране је јасна, очигледна и чврста, док се с друге већ у предговору наговештава њена флуидност, испитивањем границе стварности и фикције“, истакла је др Миловановић.

Сличне закључке изнела је и уредница издања, Весна Смиљанић Рангелов. „Зенонов пут је метароман који успешно успева да повеже сва поглавља, правећи читав колаж, који чине читаоци, ликови из романа и ликови из других романа, све уз присуство већег броја приповедача и стилова, међу којима су документарно-дидактички, есејистички и детективски“, рекла је мр Смиљанић Рангелов.