Налазите се | Представљена монографија Laibach 40 година вечности у Љубљани
Фото-монографија Laibach 40 година вечности на српском и енглеском језику представљена је у среду 21. септембра у Кину Шишка у Љубљани. О књизи су говорили аутор Теодор Лоренчич, члан групе Laibach Иван Новак и уредница Гордана Милосављевић Стојановић. У Сали култног љубљанског биоскопа, који данас ради као својеврстан културни центар, међу заинтересованом публиком нашли су се сарадници Laibacha Игор Видмар и Петар Млакар, чувени словеначки редитељ Драган Живадинов и низ значајних личности словеначке културне сцене.
Иван Новак присетио се турнеје на коју је Laibach кренуо 1983. године са великим плановима – да покори Европу, како Источну, тако и Западну. Према речима Новака, циљ Laibacha од оснивања био је да глобално представи свој приступ уметности и музици, те су ка остварењу тог циља кренули на турнеју без много припрема и калкулација, с намером да потпишу уговор са неком од европских дискографских кућа. Али није ишло глатко, одржали су око 20 концерата у Европи, њихови наступи су провоцирали публику, но ипак им издавачи нису нудили уговоре. И када се чинило да је план пропао догодио се лондонски концерт на коме је све измакло контроли, бацали су ствари са бине, ломило се и у публици и на стејџу, деструктивност је експлодирала и испровоцирала лондонску дискографску кућу да потпише уговор. Неко је тада прокоментарисао да су били жешћи него Whitesnake, рекао је уз осмех Новак. Управо су на тој турнеји настале фотографије објављене у књизи Laibach 40 година вечности које је Теодор Лоренчич нашао после тридесетак година затурене у кутији за ципеле на дну ормара. Према речима аутора Лоренчича, фотографије су евоцирале сећања и тако је настала књига која прати путовање бенда кроз Европу, током ког су пролазили кроз гвоздену завесу, били сведоци протеста, неки чланови су и одустајали, али Laibach је увек наступао на концертима који су понекад били полуилегални, али увек посећени и испуњени енергијом до усијања, чак и када је у публици било полиције, казао је Лоренчич. Уредница Гордана Милосављевић Стојановић истакла је да књига представља не само документарно сведочанство о пробоју Laibacha већ и историјски запис о времену подељене Европе на источну и западну, о тоталитаризму са обе стране, али и слободи коју су исказивали како чланови групе, тако и њихова публика на наступима. Двеста аналогних фотографија објављених у књизи својеврсна су уметничка збирка која сведочи о животу осамдесетих година 20. века.
У 19 сати у галерији Photon у Љубљани отворена је изложба „Турнеја по окупираној Европи“ која је представила избор фотографија из књиге Laibach 40 година вечности Дејана Слуге.
Сјајно реализована хронолошка поставка фотографија, са акцентима на берлинској архитектури и минијатурама мизансцена, била је изузетан културни догађај, који је окупио реномирану публику, почев од словеначких музичара и теоретичара до уметника и историчара. Иван Новак је на отварању рекао да је закорачивши у простор галерије оживео сећања из раних осамдесетих. Теодор Лоренчич своје понекад несавршене, али уметнички експресивне фотографије упоредио је са музиком Laibacha. Уредница Гордана Милосављевић Стојановић захвалила је Дејану Слуги на сјајној изложби констатујући да када књига савршено функционише и као галеријска поставка, онда је циљ постигнут јер књига потврђује високе уметничке критеријуме, што је циљ већине издања Службеног гласника. Отварајући изложбу, директор издаваштва ЈП Службени гласник Петар Арбутина рекао је да је циљ објављивања књиге и посете Љубљани постигнут јер смо се у галерији Photon срели са Игором Видмаром, Драганом Живадиновим, Иваном Новаком, а то је најбољи разлог да у једном дану пређете 600 километара.
Након Љубљане изложба фотографија из књиге Laibach 40 година вечности биће крајем новембра представљена и у Бечу.