Налазите се | „Република Ћопић“ нови роман Вулета Журића (РТВ Панчево, Вести, Култура)
ПАНЧЕВО, 22. новембар 2015. (ТВ Панчево) – „Република Ћопић“ је наслов новог романа књижевника из Панчева Вулета Журића, а изашао је из штампе у години обележавања стогодишњице рођења Бранка Ћопића, једног од најчитанијих писаца бивше Југославије. Роман је објављен у издању Службеног гласника и промовисан је на Сајму књига у Београду.

„Република Ћопић“ је прича о животу и делу Бранка Ћопића, испричана на весео и духовит начин, јер су читаоци управо због таквог стила Бранковог писања волели да читају његове песме, приче и романе, рекао је Вуле Журић. Он је истакао да је Бранко Ћопић први књижевник о коме је написао роман, иако је претходно о многим другим писцима писао у краћим формама.

- Не само због тога што обележавамо сто година од рођења нашег великог, а ја бих рекао и најдражег писца, већ и због тога што сам сазнао много о Ћопићу радећи о њему радио драму на Радио Београду. Сакупио сам много материјала који нисам могао да искористим у пола сата, колико радио драма траје. Бранко Ћопић ме због тога није „остављао на миру“, како због свог дела, тако и због живота, који се завршио на заиста тужан начин, и почетком ове године сам одлучио да напишем роман. О књижевницима сам до сада писао приповетке и радио драме, али Ћопић је први у мени изазвао потребу да напишем роман. Колико сам у томе успео, рећи ће читаоци, каже Журић.

Поднаслов „Народноослободилачки роман у девет офанзива“ објашњава много тога не само о делу већ и о животу познатог писца, и асоцијација је на девет кругова пакла, каже Журић.

- Бранко Ћопић је, изазивајући осмехе на лицима генерација и генерација пионира и, како се тада говорило, радних људи и грађана, прошао кроз све кругове пакла уметника који се нашао наспрам једног режима. Тадашњи режим се није разликовао од било ког другог режима који жели да има под контролом интелектуалце и уметнике и контролише оно што говоре или певају, јер за Бранка може да се каже да је „певао“ и онда када је писао прозу, казао је Журић.

Роман „Република Ћопић“ је прича о Бранку Ћопићу од рођења до последњих тренутака, када се одлучио за скок са моста 26. марта 1984. године. Важни актери књиге су и људи који су били важни у Ћопићевом животу, попут Зијаха Диздаревића и Скендера Куленовића, али и јунаци из његове литературе, наводи Журић.

- Пошто је ово роман и о његовом делу, а не само о његовом животу, страдању, његовим ведринама и успеху, сенкама и тамама, морао сам да „уплетем“ и неке од његових литерарних јунака. Могло би да се каже да је један од главних јунака „Републике Ћопић“ чувени Николетина Бурсаћ, наводи Журић.

Линк ка садржају можете пронаћи ОВДЕ.