Налазите се | Александри Манчић уручена награда „Никола Милошевић“
У просторијама Радио Београда, у уторак 9. фебруара, организована је свечаност на којој је Александри Манчић уручена награда „Никола Милошевић“ за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије за 2015. годину.
 
Награда јој је додељена за дело Ђордано Бруно и комуникација – Превођење идеја у издању Службеног гласника, које је објављено у колекцији Гласник уредника Јовице Аћина.
 
На свечаности су, осим Александре Манчић, говорили Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2, проф. др Драган Проле, председник жирија који је ове године одлучивао о добитнику награде „Никола Милошевић“, и др Јелена Триван, директор Службеног гласника
Др Јелена Триван је у име издавача награђене књиге поздравила све присутне и истовремено се осврнула на бројна признања која су Гласникови аутори и издања добили током претходних месеци.
 
Престижно признање које носи име истакнутог српског теоретичара, професора и академика Николе Милошевића, ове године је додељено по 14. пут. Одлуку је донео жири у саставу: Мило Ломпар, Слободан Грубачић и Драган Проле (председник) на седници одржаној 27. јануара, коју је преносио оснивач награде Радио Београд 2.
 
Ђордано Бруно и комуникација је изванредно теоријско и истраживачко дело, написано по најстрожим научним параметрима и, у исти мах, самосвојним, живим списатељским стилом. Реч је о делу које нам на примеру прогањаног и спаљеног мислиоца излаже потпуно нову област у комуникацији: превођење идеја. На утемељењу те дисциплине ауторка је почела да ради већ у својој претходној књизи у којој је разматрала мистичку теологију Дионисија Ареопагите. У овој књизи, полазећи од Бруна као филозофа сукоба и парадокса, посвећеног стварању екуменске филозофије у којој ће се противстављене перспективе помирити у далекосежној визији човекових тежњи, она износи драгоцене и вишезначне увиде о сложеној природи односа мишљења и превођења.
 
Александра Манчић је, иначе, пети аутор књиге објављене у издању Гласника којем је додељена награда „Никола Милошевић“. Пре ње добитници су били Слободан Жуњић, који је награђен за четворотомно дело Прирок и суштаство, Драган Стојановић за дело Енергија сакралног у уметности, Мило Ломпар за књигу Негде на граници филозофије и литературе, и Предраг Крстић за дело Филозофска животиња.