У Клубy – књижари – галерији Гласник у уторак, 11. марта представљена је књига Сви моји путеви воде ка Србији Арноа Гујона.

О књизи су, осим аутора, говорили Гордана Милосављевић Стојановић, начелница Гласникове Службе за маркетинг и односе с јавношћу и Никола Вујчић, директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

Реч је о дебитантском књижевном делу, документаристичког карактера, у којој аутор сабира своја дугогодишња искуства у прикупљању помоћи Србима са КиМ.

Гордана Милосављевић Стојановић је нагласила да вредност књиге лежи у томе што нас аутор посматра из свог угла, добронамерно, али и свестан лоших страна српског менталитета. Према њеној оцени, књига има све квалитете литерарног дела и сва поглавља појединачно представљају целовите и заокружене приче.

Како је напоменула, Гујона је на пут ка Србији подстакла жеља да сазна истину којој искрено тежи и није се мирио са сликом коју су му нудили медији на западу.

„Мислим да би свако требало да прочита ову књигу и види истину о Косову и Србима, а аутору хвала што нам показује шта треба да се ради“, закључила је она.

Вујчић је испричао како му је стигао рукопис који га је дубоко импресионирао и понукао да га објави. Захвалио се и Милану Комненићу за савршен превод са француског језика. Он је истакао труд који је Гујон уложио у налажење средстава како би обезбедио хуманитарну помоћ Србима на КиМ, али и то да се он потрудио и да одлично научи српски језик, а већ живи и своју трећу годину у Београду, ожењен Српкињом.

Гујон се захвалио свом српском издавачу јер му је познато како је тешко објавити прву књигу било где у свету и испричао да је баш на овом месту, у Гласниковој књижари, пре око 10 година купио свој први српски речник.

„Моја жеља је била да се књига појави прво на српском језику, а у преговорима сам да се објави и у Француској“, казао је Гујон.

Он је нагласио да књига представља скуп свега онога што је радио и доживео током протеклих десет година у Србији, помажући људима, што заправо представља више од трећине његовог досадашњег живота.

Према његовим речима, књига је настала је из моралних побуда и жеље да прикаже како један млади Француз, који нема српске корене, види српски народ, Србију и Косово, ослобођен стереотипа које прокламују западни медији.

Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“, коју Гујон води од своје деветнаесте године, до сада је, уз подршку око 8.000 донатора, организовала више десетина конвоја помоћи за житеље српских енклава на Косову и до сада је прикупила и донирала хуманитарну помоћ у вредности од милион и по евра.

„Одговор зашто сам одлучио да живим у Србији крије се у књизи“, рекао је он, нагласивши да је помажући добио сто пута више, јер су га они којима је помагао научили да храброст није само мушка одлика и показали право значење речи „слобода“ и истинског давања.

Признајући да је свестан да сам не може променити свет, Гујон је на крају казао да ипак верује да је бар мало допринео да он буде бољи.