Налазите се | У Удружењу Крагујевчана у Београду представљен КРАГУЈЕВАЧКИ ЛЕКСИКОН
У Удружењу Крагујевчана у Београду представљен КРАГУЈЕВАЧКИ ЛЕКСИКОН 
 
11. Октобар 2013. 
 
 
У просторијама Удружења Крагујевчана у Београду у четвртак, 10. октобра представљен је Крагујевачки лексикон.
 
О том издању говорили су Зоран Матовић, председник Удружења Крагујевчана у Београду, Саша Миленић, председник Скупштине града Крагујевца, Миливоје Стефановић, главни уредник Гласникових лексикографских издања и Боривоје Радић, уредник Крагујевачког лексикона.
 
Крагујевачки лексикон је трећа књига до сада објављена у оквиру едиције Лексикони градова Србије, конципиране као мозаички приказ садашњости и прошлости, живота и духа урбаног простора Србије. Овај подухват Гласник је реализовао у сарадњи са градовима чији су лидери, градоначелници и управе препознали потребу да се, наспрам виртуелних простора данашњице, њихове урбане заједнице представе књигом. Као код претходних, Нишког и Пиротског лексикона, ради што адекватније тематизације одредница, засноване на добром познавању грађе и доступности примарних извора, уреднички и ауторски тимови формирани су и у Крагујевцу.
 
Лексикон Града Крагујевца на једном месту, на довољно прегледан и економичан начин, презентује целовиту слику града у његовом вишевековном постојању и савременом животу. Овај замашан посао окупио је више од 70 сарадника различитих струка и занимања: историчара, археолога, етнолога, историчара уметности, социолога, архитеката, урбаниста, књижевника, сликара, правника, економиста, инжењера, новинара, публициста. Рад уредника области координирао је уредник Крагујевачког лексикона, Боривоје Радић, а на челу читавог тима био је главни уредник Лексикона градова Србије, Миливоје Стефановић.
 
Крагујевчани су тако добили књигу најшире примене, доступну читаоцима различитих поља интересовања која је и значајан извор за почетни и тачан увид о Крагујевцу.