Налазите се | Поново ради књижара „Геца Кон“

У понедељак, 22. фебруара, поново ће почети с радом легендарна књижара „Геца Кон“ у Кнез Михаиловој 12 у Београду. Она ће своја врата посетиоцима отворити у реновираном руху, које прати традиционални изглед овог чувеног кутка за све љубитеље књижевности и књига.
У књижари ће убудуће моћи да се купе вредна издања Гласника и других издавача, сувенири, слике и други уметнички предмети. Уједно, она ће извесно поново бити место сусрета и дружења свих оних који поштују квалитетну литературу, и у њој ће убудуће бити организована и традиционална представљања Гласникових нових издања, која су до сада била одржавана у Гласниковој књижари у Улици Кнеза Милоша.
Књижара „Геца Кон" има посебно место на културној мапи Србије, а пре више од деценије проглашена је и спомеником културе, што је чини важним националним културним добром. Она је посебно важна и као сведочанство културног и друштвеног живота Београда између два рата, али и као место које се везује за личност и деловање Геце Кона, као једне од кључних личности и за развој грађанског духа и културног живота Србије у првој половини 20. века.
Геца Кон (1873—1941); чувени књижар, издавач и мецена; био је човек који је око себе окупио многе важне личности свог доба и још за живота постао институција. Његова књижара почела је са радом 1901. и радила је и као издавачка кућа. Прва страна књига штампана на српском језику био је Макијавелијев Владалац 1907, а многи реномирани књижевници и интелектуалци, попут Бранислава Нушића и Слободана Јовановића, обележили су њену, а тако уједно и историју и културу ових простора. 
Гласник ће стога настојати да помогне наставак овe традиције, пропагирајући праве вредности, литературу и културу, и кроз рад и активности у реновинарној књижари „Геца Кон“.