ОБРАТНИ АСОЦИЈАТИВНИ РЕЧНИК СРПСКОГ ЈЕЗИКА
ОБРАТНИ АСОЦИЈАТИВНИ РЕЧНИК СРПСКОГ ЈЕЗИКА Од реакције ка стимулусу
саиздаваштво са Београдском књигом, прво издање, 2011, 16.5 х 23,5 цм, 722 стр., тврди повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-1072-5
Пуна цена:
2.750,00 ДИН

Цена на сајту:
1.375,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
1.375,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
1.375,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Наслов Обратни асоцијативни речник српскога језика упућује на чињеницу да су у овом речнику, за разлику од Асоцијативног речника српскога језика вербалне асоцијације српскога језика организоване и лексикографски описане по принципу: од реакције ка стимулусу, као што је наведено у поднаслову речника, а не према принципу: од стимулуса ка реакцији, који је био примењен у претходном асоцијативном речнику истих аутора. Другим речима, та два речника су комплементарне целине и њихова употреба даје најбољи резултат ако се тако и користе.

Једна од могућих употреба података из асоцијативних речника односи се на могућност њиховог упоређивања у асоцијативним речницима различитих језика. На тај начин стиче се увид у специфичности и универзалност карактеристика националног бића различитих народа.

Ово особено дело из сфере специјализованих лингвистичких речника, својом кохерентном методолошком базом, прецизно постављеним и реализованим циљевима, оригиналном грађом, као и многоструком, интердисциплинарном применом, представља значајни допринос развоју српске лексикографије. Као логични наставак описа изнетог у првом тому (од стимулуса ка реакцији), други том (од реакције ка стимулусу) пружа целовит увид у вербалнo-асоцијативну мрежу лексикона српске језичке личности, што га чини уникатним феноменом у српској лексикографији.