ЛИЦА
ЛИЦА
саиздаваштво са Независним издањима Слободана Машића
прво издање, 2011
23,5 х 30 цм
711 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-1139-5
Пуна цена:
4.950,00 ДИН

Цена на сајту:
99,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Обимна тројезична (српско-енглеско-француска) фото-монографија Бранка Белића, на преко седамсто страна обједињује 465 Белићевих фотографија на којима су портрети значајних личности из културног и политичког миљеа. Уз фотографије, у књизи су објављени текстови Мирка Ловрића, Матије Бећковића, Моме Капора, Драгивоја Срећковића, Стевана Станића, Ратка Божовића, Момчила Б. Ђорђевића, Јелице Роћеновић, Предрага Лазаревића, Горана Малића, Драгана Јовановића, Глигора Чемерског, Јована Ћирилова, Пурише Ђорђевића, Драшка Ређепа, Братислава Љубишића, Љубомира Ерића, Слободана Машића и Драгоша Калајића.

„Из велике заоставштине фотографских портрета препознају се најуспешнија дела. На њима су сачувани трагови суптилних релација између аутора и модела у прoцесу снимања. Сам чин експозиције веома је кратак у односу на општи проток времена, али сасвим довољан за трансформацију призора из природе у једну нову фотографску реалност богату документарним, социолошким, психолошким, поетским, симболичким, алегоријским и другим одликама. Ангажованим перципирањем, све ове квалификативе можемо ишчитавати у делима Бранка Белића.

Дугогодишњом праксом он је култивисао осећај за ликовност која је примерена фотографском медију. Такође, он суверено влада светлом (том главном градивном супстанцом фотографије), што га ставља у ред врхунских уметника-фотографа. Користећи природно светло, потенцира индивидуалне карактеристике својих модела и даје богатија значења амбијентима догађаја.

Садејство креативне имагинације Бранка Белића са врхунским производом индустријске револуције (фотографски апарат), резултовало је неким ремек-делима српске фотографске уметности: Александар Дероко, Цибе Јеремић, Анте Мариновић, Бранко Цонић, Добрица Ћосић, Зира Адамовић, Јелисавета Карађорђевић, Јован Ћирилов, Петар Омчикус, Коса Бокшан, Момчило Б. Ђорђевић, Светлана Бојковић, Дејан Медаковић, Љуба Поповић...“

(Мирко Ловрић)

Представљена фото-монографија
и отворена изложба фотографија ЛИЦА
18. Септембар 2012.

У Галерији Радио-телевизије Србије, у понедељак 17. септембра, отворена је изложба фотографија и представљена фото-монографија Лица Бранка Белића у издању Гласника. Изложба „Лица, портрети савременика“ дело је Бранка Белића, фото-репортера, а током последње деценије и уредника фотографије у НИН-у. Обимна тројезична (српско-енглеско-француска) фото-монографија, на више од 700 страна, обједињује 465 Белићевих фотографија на којима су портрети значајних личности из културног и политичког миљеа. Током четири деценије бављења фотографијом, Белић је овековечио многа позната лица нашег културног живота. Његов приступ фотографији је посвећен, искрен, минималистички и, напослетку, мајсторски, а његов савезник је природно светло које му помаже да успостави беспрекорну интеракцију с моделом. „Имао сам срећу да сам радио у недељнику у коме је интервјуе правио мој пријатељ Стеван Станић, који је знао да омекша сваког саговорника – ја сам посматрао из прикрајка и није ми био проблем да ухватим сваки израз лица“, каже Белић. На Белићевим фотографијама доминирају израз, лични печат, знак, игра светлости и таме, црно-белог, контрасти су често оштри пошто светлост издваја лица, а атмосфера је понекад пригушена. „Мислим да је врло ретка појава да човек током свог професионалног рада уздигне сопствено дело на ниво уметности, што је учинио Бранко Белић“, истaкao je уметник фотографије Мирко Ловрић. Током септембра у холу РТС-а налазиће се црно-бели фотографски записи о људском лицу Бранка Белића.