ЛАЗАРЕВА КЛЕТ
ЛАЗАРЕВА КЛЕТ књига друга
прво издање, 2022, 13,5 x 20 цм, 372 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2895-9
Пуна цена:
1.495,00 ДИН

Цена на сајту:
1.420,25 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.345,50 ДИН
+ (трошкови доставе)
Путујући кроз време, од царевине до монархије а онда и до републике, Србија је данак свим ратовима давала: и у првом и другом светском рату. А онда, у слободи златној, оне просте 1999, шест векова после историјске погибије на Косову, опет се над том земљом надвише облаци  авиона. Овога пута наших „милосрдних“ светских пријатеља. Једном су то биле алијансе, други пут су НАТО снаге, како год се звале, те силе су давале за право себи да могу утицати на прекрајање земаља.

И тако су 1998. тзв. НАТО снаге, предвођене идејама САД, одлучиле да откину део земље једној држави. Историјско Косово да одузму Србији. Оно Косово, Немањино, Душаново, Лазарево. Крвљу натопљено.

И не дадоше. Не допустише изданци Немање, Душана и Лазара. Сви они који се Србином осећају. Они, чији су родови пролазили голготе а нису се одрекли себе. Они који знају ко су и одакле су.

И када је осванула 1999, мартовским идејама означена, а смрти у очи гледана, подиже се полиција и војска и оде на Косово. Да брани српство, да не да крвљу да се крв запрља, да сачува иконе и свеце.

И све недаће прођоше, подметања и искушења, све заједно пребродише. Међу њима се издвоји Лазар, потомак Ђорђа, наследник Милована и не дозволи преварама да владају вечно. Не дозволи сепаратистима да лажима царују. Не даде  ни силама да бију и отимају.

Наш Лазар је потомак Лазара, његова крв и његова клет, наш јунак и српски син, срећан кад не даје земљу и поносан кад је од туђих сачува. Он планира и креира, људске жртве не продаје, храбри,бодри и спасава.

Лазар, загледан у небо, у више силе, буни се против надмоћи, осуђује лицемерје, презире издају, тражи помоћ међу људима који су остали верни своме роду, тражи да човек остане човек. Следи правду и не гази достојанство.

Сваком силнику, који се узохоли и помисли да је натчовек, оставља клетву у аманет:

„Рђом капо док му је кољена!“


Извод из рецензије Јадранке Милошевић,
доктора филолошких наука