НАРЕЧЕННО
НАРЕЧЕННО
приредили Сава Дамјанов и Весна Малбашки Пуповац
прво издање
2011
12 х 18 цм
144 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0721-3
Пуна цена:
748,00 ДИН

Цена на сајту:
49,50 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
49,50 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
49,50 ДИН
+ (трошкови доставе)
Проза Ђорђа Марковића Кодера (1806–1891), као и његово песништво, представља једну од најоригиналнијих и најиновативнијих књижевних појава у српској (и не само српској!) књижевности XIX века. Од кратких лирско-поетских фрагмената (песама у прози), па све до сасвим развијених наративних целина (кратких прича), Кодеров прозни свет одликују непоновљива бујна митолошка имагинација, фантастика и говор симбола, све то наравно дато у својеврсној језикотворачкој шифри која представља специфичну ознаку целокупног његовог стваралаштва. Прозни текстови овога писца инкорпорирани су у његове спевове или као њихов интегрални део или у виду „Разјасница“ које су особени коментари спевова.

Кодерове прозе могу се исказати као мистично-заумне приче какве наш романтизам (за разлику од европског) није неговао, које су отвориле врата симболизму, авангарди и постмодернизму.

Сава Дамјанов је редовни професор Српске књижевности XIX века на Филозофском факултету у Новом Саду, а Весна Малбашки Пуповац је професор српске књижевности.