ПОЉСКА КЊИЖЕВНА АВАНГАРДА I
ПОЉСКА КЊИЖЕВНА АВАНГАРДА I Програми и манифести – 1917–1939
прво издање, 2011.
20 х 24 цм, 512 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-0577-6
Пуна цена:
4.400,00 ДИН

Цена на сајту:
2.200,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
2.200,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
2.200,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Пољској књижевној авангарди, која је у Србији досад била мало позната, насталој у периоду од 1917. до 1939. године, Службени гласник у колекцији „Авангарда“, први пут посвећује две обимне и богато документоване књиге полонисткиње Бисерке Рајчић, које су плод њених вишедеценијских истраживања овог сегмента пољске књижевности XX века. Прва садржи програме, прогласе, протесте, полемике појединих праваца и група (експресионизам, формизам, сферизам, футуризам, Краковска авангарда, Жагари, четворопрег, артес, јидиш авангарда) и богато је илустрована, а друга књига представиће, такође први пут, авангардну поезију, прозу и драму припадника поменутих пољских група и праваца у преводу на српски језик, уз исцрпне коментаре, биограме и сажету историју пољске авангардне књижевности од 1917. до 1939. године. И прва и друга књига, по свом обиму и богатом садржају, јединствене су у литератури која се бави овим феноменима авангардне књижевне уметности.

Будући да се већина авангардних стваралаца бавила различитим уметничким областима, поменути авангардни правци и групе приказани су кроз књижевност, позориште, посебно кроз ликовну уметност. Сви авангардни часописи (Гга, Извор, Скретница, Линија, Жагари, Јунг јидиш, Халастра, Јунг Вилне, Формисти, Маске, а. р., Блок, Праесенс, Нова уметност, Алманах Нове уметности, Дизалица, Чартак и др.) објављивали су ликовне прилоге, позоришну и филмску критику илустровану фотографијама, фото-монтажама, плакатима и репродукцијама најновијих дела пољских уметника. Својим изузетним визуелним/ликовним рукописом, те богатим драгоценим садржајем, Пољска књижевна авангарда Бисерке Рајчић представља велики уметнички, издавачки подухват и догађај у српској култури. Неспорно, капитално дело!

петак, 13. јануар 2012.
Представљена књига ПОЉСКА КЊИЖЕВНА АВАНГАРДА 1917–1939

12. Јануар 2012.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у среду, 11. јануара представљена књига Пољска књижевна авангарда 1917–1939 приређивача Бисерке Рајчић.

О књизи су говорили:
Гојко Тешић,
Милка Зјачић Аврамовић
и Бисерка Рајчић.

„Својим изузетним визуелним и ликовним рукописом, те богатим драгоценим садржајем, Пољска књижевна авангарда Бисерке Рајчић представља велики уметнички, издавачки подухват и догађај у српској култури“, напоменуо је уредник Гојко Тешић.


Пољској књижевној авангарди, која је у Србији до сад била мало позната, насталој у периоду од 1917. до 1939. године, Гласник у колекцији „Авангарда“ посвећује обимне и богато документоване књиге полонисткиње Бисерке Рајчић, које су плод њених вишедеценијских истраживања овог сегмента пољске књижевности двадесетог века. Уредница Милка Зјачић Аврамовић присетила се тренутка када је Бисерка Рајчић ушавши у редакцију Гласника рекла да је донела рукопис на коме је радила четрдесет година. Таква врста посвећености подстакла је, како њу, тако и ликовног уредника Горана Ратковића да књига буде посебна, не само по садржају, већ и по опреми и форми.


Књига садржи програме, прогласе, протесте, полемике појединих праваца и група и богато је илустрована. Реч је о јединственом издању, по свом обиму и богатом садржају, у литератури која се бави овим феноменима авангардне књижевне уметности. Будући да се већина авангардних стваралаца бавила различитим уметничким областима, поменути авангардни правци и групе приказани су кроз књижевност, позориште, посебно кроз ликовну уметност. Сви авангардни часописи објављивали су ликовне прилоге, позоришну и филмску критику илустровану фотографијама, фото-монтажама, плакатима и репродукцијама најновијих дела пољских уметника. Све то зналачки је сабрано у овој јединственој књизи која даје пресек узбудљивог периода богате и вредне културе, каква је Пољска.

Ауторка Бисерка Рајчић подсетила је на године истраживања у којима је, све до деведесетих, морала да преписује текстове јер је у Пољској било забрањено фотокопирање. С обзиром на то да је реч о пионирском истраживачком раду главни извори били су часописи. Колико је период авангарде у Пољској био узбудљив сведочи сама књига у којој се укрштају различити културни утицаји (Аустрије, Немачке и Русије, земаља које су окупирале Пољску), уметнички правци и алтернативни приступи како уметности, тако и њеној презентацији, која је у тадашњем конзервативном друштву била повод чак и за хапшење уметника.

Ово значајно дело на нешто више од пет стотина страница, осим свеобухватног представљања пољског авангардног стваралаштва садржи индексе имена, спискове часописа и група овог уметничког правца.