БЕОГРАД – СВЕТЛА ВЕЛЕГРАДА
БЕОГРАД – СВЕТЛА ВЕЛЕГРАДА
прво издање, 2012, 24 х 29 цм, 232 стр., тврд повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-1195-1
Пуна цена:
1.731,49 ДИН

Цена на сајту:
1.644,92 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.558,34 ДИН
+ (трошкови доставе)
14. Март 2012.

У Римској дворани Библиотеке града Београда је у уторак, 13. марта представљена прва ауторска књига фотографа Латифа Адровића Београд -- Светла велеграда.

Реч је о луксузној и обимној фотомонографији са више од 200 страна, 320 фотографија Београда ноћу и уводом и биографијом Адровића на српском и енглеском језику, а која је дело фотографа и фоторепортера Политике који је из љубави према Београду неколико година предано радио на овом пројекту.

„Урадио сам на хиљаде снимака да би дошао до овог избора фотографија. Београд мора да се заволи и воли да би се на овакав начин сликао -- сликао сам када је било минус 10 и плус 35, јурио сам муњу да ухватим најбоље, сликао сам по месечини да би из тога учио, сада мислим да би неке фотографије боље снимио, да би се боље сложиле у концепт монографије", казао је аутор.

Бројним пријатељима и колегама окупљеним на првом представљању књиге, Адровић је рекао да је неким случајем жив путописац и сликар Зуко Џумхур о његовој фотомонографији би рекао „да светла велеграда знају да говоре, као што не знају, она би носила причу улицама, мостовима, Славијом, Савом, Дунавом, трговима, доносила причу о лепом, белом Београду".

„И ја сам на тај начин испричао причу о Београду кога волим, где су ми рођена деца, где остварујем свој професионални и уметнички ангажман", рекао је Адровић.

Уредник Петар Арбутина је истакао да је главни јунак књиге Београд, град коме се аутор одужио својом љубављу за то што га је прихватио када је дошао из Црне Горе.

„Сви знамо да је фотографија условљена светлом, оне фотографије које се баве светлом у тами особена су мисија. Адровићева фотомонографија је београдска ноћ која траје на 200 и нешто више страна ове књиге", казао је Арбутина.

Адровићеве фотографије казују о духу Београда који траје само ноћу, о чарима које привлаче не само становнике Београда већ и читаве Европе, али оно што се трудио да забележи објективом свог фотоапарата нису сплавови и кафане, то је атмосфера светала велеграда, осветљене зидине београдске тврђаве, капије и куле, црква Ружица, Сахат кула, Кнез Михаилова, Славија, Храм Св. Саве -- бележи знаменитости града и открива их на свој ауторски начин.