Налазите се |
МЕТОХИЈА II
МЕТОХИЈА II Насеља, порекло становништва, обичаји. Књига 46
саиздаваштво са Српском академијом наука и уметности, прво издање, 2020, 16,5 х 23,4 цм, 796 стр., тврд повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2655-9
Пуна цена:
1.760,00 ДИН

Цена на сајту:
1.672,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.584,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Објављене студије:

Светозар Стијовић, Метохијски (Пећки) Подгор, Део поречја Кујавче,

Данило Стијовић, Део северне Метохије

Милета Букумирић, Прекорупље, Преководе, Гораждевац  

Алија Џоговић, Дечани и околна села, Ругово

Милун Стијовић, Рада Стијовић, Девет дечанских села

Мирко Барјактаровић, Ругова. Етнолошка и антропогеографска проучавања

Поговор: Борисав Челиковић, О садржају и ауторима

Друга књига Библиотеке „Корени“ посвећена Метохији доноси студије са антропогеографским подацима о насељима и становништву предела северне Метохије: Подгор, Прекорупље, Преководе, Реке и планинска област Ругова. Класична антропогеографска истраживања ових предела Метохије по методологији и упутствима Јована Цвијића нису извршена. Недостатак антропогеографских истраживања северне Метохије делимично надокнађују ономастичка истраживања која је у последњој четвртини ХХ века спровео Одбор за ономастику САНУ, под руководством академика Павла Ивића, а у организацији Светозара Стијовића, када су ономастички истражена и српска насеља Метохије. Забележена је српска топономастика и антропонимија. У овој књизи фототипски доносимо делове из студија који се односе на историјат насеља, топониме, а од антропонима презимена, уз које је забележено и порекло породица.
Прикупљена је грађа о 148 насеља у којима је средином друге половине ХХ века још увек живело српско становништво. Та насеља административно, по територијалној организацији Републике Србије, припадају општинама Дечани – 21 насеље, Исток – 42 насеља, Клина – 39 насеља, Пећ – 42 насеља и Србица – 4 насеља.