РЕКАПИТУЛАЦИЈА
РЕКАПИТУЛАЦИЈА Неми филм
прво издање, 2023, 13,5 х 20 цм, 292 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2771-6
Пуна цена:
880,00 ДИН

Цена на сајту:
836,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
792,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Иако смислени наставак романа Контраендорфин, награђеног НИН-овом наградом, Рекапитулација није само „једна од“ Басариних књига, у којима можемо да нађемо све оно што нас одређује и дефинише као његове читаоце: читалачко задовољство и суноврате изван каузалности друштвене логике и позитивистичке приземности, вулгарног ријалитија времена (и простора) овдашњег, политичког блата и идеолошке изопачености, већ парадигматично дело у којем очитавамо основе и најбоље поетичке вредности његове прозе.
Насупрот овом роману и његовом идеолошком контексту, или у његовој дубини, стоји доминантна психичка структура друштва као филогенетски пренесеног наслеђа, толико урезаног у несвесно да чини саму структуру психе и суптилне карактеризације свих ликова понаособ. Поготову у епизодама када се кроз њих пројављује карикатурална слика националног стереотипа или карактеристичних облика колективне свести.
Рекапитулација је црнохуморна перспектива и отворена критика препуна суптилног сарказма, инструмент мишљења и спознаје, наличје савремене митологије. Михаил Епштајн каже: „Простор између речи и слике испуњаван је у старини ритуално, а у новије време ‒ тоталитарно.“ На том трагу је створена и Рекапитулација ‒ као идеја о трајању у свету који је заборавио своје постојање, његов почетни смисао и аутентичност.