О НОВОЈ КОМПАРАТИСТИЦИ
О НОВОЈ КОМПАРАТИСТИЦИ
прво издање, 2015, 13,5 х 20 цм, 220 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-1933-9
Пуна цена:
550,00 ДИН

Цена на сајту:
467,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
412,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

Књига О новој компаратистици нуди свеобухватан увид у веома разноврсну, историјски богату и теоријски сложену проблематику упоредног проучавања књижевности у свету. Овом студијом је обухваћена историја компаратистике као академске и као научне дисциплине, објашењени су најважнији компаратистички појмови, и приказане концепције најзначајнијих писаца и теоретичара који су се бавили овом проблематиком, од Гетеа и Веселовског, преко Велека и Ауербаха, до Франка Моретија и Паскал Казанове.

У књизи се на приступачан начин разматрају и нека од најсложенијих методолошких питања која се не тичу искључиво упоредног проучавања књижевности, већ имају и општији теоријски значај.

Иако се проблематика компаративног проучавања књижевности посматра у периоду дугом готово двеста година, главни предмет проучавања ипак је такозвана „нова“ или интердисциплинарна компаратистика. Она се посматра и кроз идеолошко-политичку визуру савременог, глобализованог света, у којем појмови компаративне и светске књижевност имају сасвим посебан значај.