Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | БИБЛИОТЕКА А – ПОЈЕДИНАЧНА ИЗДАЊА
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
ПЛАВА – ИСТОРИЈА ЈЕДНЕ БОЈЕ
превео Милан Комненић
прво издање, 2011.
23 х 24 цм, 208 стр.
тврд повез, латиница
978-86-519-0793-0
Пуна цена:
2.200,00 ДИН

Цена на сајту:
2.090,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.
Историја плаве боје у европским друштвима представља историју потпуног преокрета: Грци и Римљани нису ценили ту боју, чак су сматрали да је то варварска боја коју није пријатно ни гледати. Међутим, данас је плава свуда у Европи убедљиво најомиљенија боја (испред зелене и црвене).
 
Дело Мишела Пастуроа тумачи историју тог преокрета. Стављајући нагласак на друштвену употребу боје (лексика, тканине и одећа, свакодневни живот, симболи), као и на њено место у књижевном и уметничком стваралаштву, писац најпре истиче да античка друштва нису показивала занимање за плаву. Затим описује све већи напредак и углед плавих тонова током средњег века и новог доба. Посебно инсистира на естетским, моралним и верским  питањима у вези са том бојом од XII до XVIII века. Коначно, он указује на тријумф плаве у савременом добу, наводећи списак њених значења и примене, а на крају се пита и о њеној будућности.
 
Говорећи о плавој боји, човек је обавезно подстакнут да проговори и о другим бојама. Према томе, те боје су такође заступљене у овој књизи: зелена и црна са којима је плава својевремено изједначавана; бела и жута са којима је она често повезивана или се од ње разлучивала; и нарочито црвена, њена супротност, саучесница и супарница од средњег века наовамо.