МОЈИ
МОЈИ
превеле Олга Јанковић и Ружица Слијепчевић, прво издање, 2022, 13,5 х 20 цм, 296 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2445-6
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
1.045,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
990,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Сећање те мири с одласком, а истовремено те шаље у нетрагом ишчезлу прошлост, шеретски те притом уверавајући у бесмртност. 

 *

 Нешто ти се чини ситним и небитним, па опет, враћаш се тим отпацима што тако мило светлуцају. Моју својину чини мноштво људи, живих и мртвих, много драматичних сцена и безвезних сценица. Чини је нечија реченица, не нужно потресна, понека ситуација, можда и безначајна… Где то, беше, било? У оном кафеу код Чистих језера, који већ одавно не постоји (и осветли сећање на пијандуру за суседним столом), у метроу између станица Спортивнаја и Универзитет (преко пута себе видим путника – на кога ли личи? На мог деду, кога нисам ни упознао?). Све је прецизно, као у филму. Сећање може у прах да претвори јучерашњи дан, али ће изненада скинути прашину с давно преваљених путева ‒ и они те више не напуштају. Памтиш све: звуке, мирисе, боју, општи план и топографију догађаја! Какво мучно и какво радосно лудило!

Искрено и горко, документаристички и лично, као у претходној књизи Албум без фотиографија Сергеј Шаргунов описује круг свога сећања, људи и догађаја који су се задржали у памћењу, као детаљи и епизоде без којих живот не би постојао у истинској пуноћи. Онај писац који успева да нађе велике речи за мале људе и мале речи за велике људе је нашао меру живота и своје књижевности. Не постоје границе, све је прича и све је живот јер су сви „моји“.