СУДСКА ПРАКСА КРИВИЧНОПРАВНЕ МАТЕРИЈЕ
СУДСКА ПРАКСА КРИВИЧНОПРАВНЕ МАТЕРИЈЕ Књига трећа (2020–2023)
прво издање, 2024, 14 х 20 цм, 308 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-3025-9
Пуна цена:
1.430,00 ДИН

Цена на сајту:
1.358,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.287,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Трећа књига је наставак представљања судске праксе у области кривичноправне материје у раздобљу од 2020. године до 2023. године.  Ово издање садржи 300 сентенци и извода из судских одлука, ставова и мишљења из кривичноправне материје. Коришћене су одлуке виших судова, апелационих судова, Врховног касационог суда и Уставног суда Србије.

Методолошки приступ у другој збирци је коришћен и у трећој књизи. Сентенце су јасне, одређене у једној или две реченице, са концизним описом и одређењем проблема. Образложења судских одлука, која прате сентенце, нису наведена у интегралном облику, већ у изводу. У збирци сентенце не обухватају све теме, односно институте кривичног права и чланове Кривичног законика, што је разумљиво, истим бројем одлука. У овој књизи већи број одлука односи се на (не)законитост доказа и поступања суда у погледу давања налога странци за предлагање допунских доказа, као и самосталног одређивања доказа. Такође, значајна тема је и признање окривљеног и његов утицај на кривични поступак. Међутим, одавно је познато да није свако признање довољно за осуђујућу пресуду. Напротив, у многим случајевима, упркос признању окривљеног, крајњи резултат може да буде неочекиван за странке у поступку. Наша збирка, једним делом, пружа одговоре на ова и на друга питања у судској пракси и у тумачењу прописа.

Садржај и регистар појмова, који се налазе у последњем делу књиге, служе прегледнијем коришћењу сентенци и образложених извода из судских одлука.