ТИТО
ТИТО Феномен 20. века
четврто издање, 2012, 17 х 24 цм, 500 стр., броширан повез, ћирилица ISBN 978-86-519-1425-9
Пуна цена:
990,00 ДИН

Цена на сајту:
940,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Било да о личности и делу Јосипа Броза Тита имамо изразито или умерено лоше мишљење, било да нас крвав распад његове верзије југословенске државе и крајња политичка неспособност његових директних и индиректних наследника подстичу на некритички жал за временима његове диктатуре, или смо, међутим, склони да му – као да његови нису довољни – душу теретимо и греховима претходника – чињенице да је контроверзна биографија „највећег сина наших народа и народности“ фасцинантна, а његов утицај на судбину подручја које се данас назива Западним Балканом судбоносан – нити покушавамо нити можемо довести у питање.

У књизи Тито – Феномен 20. века, реч је о биографији Јосипа Броза, у којој аутор, користећи обимну грађу и дугогодишње новинарско искуство, нуди своје виђење једне од најинтригантнијих личности минулог века и без сумње најинтригантније личности у седамдесетогодишњој историји две бивше Југославије.

Писан са јасно израженим ставом, али и са изразитом способношћу за наглашавање спорних места – од загонетке Брозовог спорног идентитета, преко тајанствених периода у његовој преткомунистичкој и илегалној биографији, па све до тренутака у којима су у Маршала биле упрте очи ексјугословенске, па и светске јавности, а који, упркос томе, нису загонетни ништа мање од од тренутака прекривених велом анонимности – Симићев Тито читаоца подстиче да не само странице везане за догађаје који су му непознати него и оне посвећене догађајима за које је безброј пута чуо – прати са изузетним занимањем. Зато не чуди што су прва два издања ове књиге продата у педесет седам хиљада примерака.