МАРГИНАЛИЈЕ
МАРГИНАЛИЈЕ
прво издање, 2011.
13,5 х 20,5 цм, 608 стр.
тврди повез, латиница
978-86-519-0345-1
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.254,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.188,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Поштовани,

Позивамо Вас да у среду 7. децембра, од 19.30 часова, у Малој сали Задужбине Илије М. Коларца (Студентски трг 5), присуствујете разговору о књизи Мирослава Крлеже, Маргиналије – 1000 изабраних коментара о текстовима за енциклопедије ЈЛЗ, коју је приредио Влахо Богишић.

О књизи ће говорити Драго Роксандић, Предраг Палавестра, Влахо Богишић и Милојко Кнежевић.

Тридесет година након ауторове смрти и стотину година откад је дошао у Србију, Крлежине Маргиналије први пут у цјеловитијем избору излазе управо у Београду, [...] као посљедњи у низу Крлежиних наслова првотно објављених у српском културном кругу [из Предговора].

„Маргиналије су моје примједбе или зановијетања на текстове које су већ припремили стручњаци из појединих сектора, и онда на њихов писани материјал ја додајем своје оцјене, а оне су такве нарави да се о њима аргументирано може и дискутирати“. [Мирослав Крлежа]

Коментари главног уредника о текстовима за Енциклопедију Југославије и друга издања Југославенског лексикографског завода, маргинални само по томе што су формом на рубу лексикографије, есејистике и критике, унутрашњим набојем понекад и на рубу стрпљења (кад су текстови за енциклопедијске чланке на рубу памети). Приручник за све који су у било каквом додиру са енциклопедистиком.

Луцидне, духовите, јетке, језгровите, екстензивне, свакојаке ‒ крлежијанске, Маргиналије се читају и као сведочанство о времену (временима) негдашњих југословенских простора, богатству историје (историја?) и културе, и тадашњој мање-више деликатној културној и језичкој политици. Као и вазда, Крлежина ерудиција и текстови изазивају и изазиваће опречне ставове и коментаре. Хоће ли његове Маргиналије барем савременом читаоцу, истински отвореном и пажљивом (да ли таквога још има?), помоћи да схвати оно због чега су и (на)писане: како одвојити важно од неважног?