ГОРАК СВЕТ
ГОРАК СВЕТ
превели Светозар и Александар Илић, прво издање, 2016, 14 х 20 цм, 296 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-1181-4
Пуна цена:
792,00 ДИН

Цена на сајту:
752,40 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
712,80 ДИН
+ (трошкови доставе)

Јозеф Шкворецки класик савремене чешке књижевности одавно је освојио симпатије читалаца у некадашњој Југославији. Готово сва његова значајна књижевна дела код нас су била превођена и објављивана.

Приповетке из књиге Горак свет подељене у два дела. У првом налазимо одсјаје живота у демократској Масариковој Чехословачкој, разореној немачком окупацијом  и насиљем националсоцијалистичке идеологије. Свет разних укуса одједном је постао горак за чешке демократе и родољубе, а трагичан за расе осуђене на истребљење, пре свега Јевреје. У другом делу књиге углавном је реч о приповеткама из раздобља владавине стаљинистичког социјализма у Чехословачкој.

Шкворецки је мајстор карактеризација ликова, дијалога и парадоксалних ситуација; у средишту приповедања увек се налази значајан психолошки, етички и друштвени проблем, уобличен привидно лако и ненаглашено. Као бриљантни стилист радо и вешто се игра говорним језиком и немилосрдно се подсмева тупим фразама политичког и малограђанског говора што овим причама даје специфичан шарм.