ТЕОРИЈА КЊИЖЕВНЕ ИСТОРИЈЕ
ТЕОРИЈА КЊИЖЕВНЕ ИСТОРИЈЕ
превеле Душанка Марицки и Мирјана Д. Стефановић
прво издање
2010
15
7 х 23 цм
240 стр.
тврди повез
латиница
978-86-519-0456-4
Пуна цена:
858,00 ДИН

Цена на сајту:
220,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Полемичком аргументацијом о проблему односа историје и књижевности, ова студија поставља у центар научног интересовања смисао и сазнајни статус књижевне историографије. Кризи разумевања појма историјског времена која је довела до тумачења књижевног дела само у контексту једног доба, овде се нуди провокативна алтернатива таквом теоријском традиционализму. Појам историцитета схвата се као корелативан с појмом темпоралности, што у видокругу књижевне историје аутор тумачи феноменом недељивости времена. Књижевни текст једног доба сагледава се на истовременској равни: према прошлости као памћењу, у садашњости као моменту завршетка дела и будућности као нади у рецепцију.

Клаус Улиг тумачи литературу као свевремену историју уместо да је разуме као књижевну историју у значењу прошлог. Доводећи у центар научног промишљања проблем историјског разумевања књижевности на овај начин је засновао нову теорију историје књижевности, антиципирајући поједине ставове будуће теорије симултаности и још ненаписане антиисторије књижевности.

Разумевање конкретних текстова, књижевних дела или чак читавих опуса изводи из нових методолошких принципа: палингенезе, ананке и палимпсеста и елаборира их на примерима из англосаксонске литературе: Офелијина лабудова песма постаје централно полазиште за окупљање истих мотива у делима насталим пре и после Хамлета; антички интертекст сублимише се у садашњости Милтоновог Изгубљеног раја; Вордсвортова и Однова поезија у видокругу је лика бога Јануса као временски окупљајуће огледалске слике. Све су то илустрације једне нове теорије чији се хоризонт реализује у новом историзму садржаном у појму литерарног свевремено моћног тренутка.