ЕВРОПА ПОСЛЕ 1980
Поглед у књигу
ЕВРОПА ПОСЛЕ 1980
превела Александра Драгосављевић
саиздаваштво са Архипелагом
прво издање, 2012.
13,5 х 20,5 цм, 336 стр.
тврд повез, латиница
ISBN: 978-86-519-1382-5
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.254,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.
Јединствена књига о најважнијим политичким, друштвеним, економским и културним питањима нашег времена.

Изузетна историографска студија о политичкој, друштвеној, економској и културној историји Европе од 1980. године до наших дана.

Да би представио у пуном светлу крај века у Европи, Беренд се исцрпно бави и историјом Европе у шездесетим и седамдесетим годинама XX века.
Берендова књига је велика историја европских успона и криза у последњих пола века и узбудљива прича о таласима модернизације.
Посебну пажњу Беренд посвећује историји настанка Европске уније.

Говорећи о политичкој стварности Европе у последњим деценијама, о друштвеним процесима који су је потресали, о слому комунизма и годинама транзиције, о односу европског центра и европских периферија, о драматичним демографским променама које потресају Европу, о економској кризи која доводи у питање њену улогу, Беренд се суочава са питањем куда иде Европа и какво је будуће место Европе у свету.

“Шта ако се наставе постојећи унутарњи и међународни трендови? Да ли ће се Европа уздићи до суперсиле? Хоће ли нестати регионалне разлике? Да ли ће развој „све блискије заједнице“ довести до стварања европске нације и федералног поретка, или ће претерано ширење и неусаглашеност угрозити опстанак Уније? Хоће ли се туробна предвиђања пропасти и назадовања претворити у јаву?”

(Иван Т. Беренд)