ДЕЗОРИЈЕНТАЛНА
ДЕЗОРИЈЕНТАЛНА
превела Наташа Марић, прво издање, 2021, 13,5 х 20 цм, 336 стр., броширан повез, ћирилица ISBN 978-86-519-2473-9
Пуна цена:
1.210,00 ДИН

Цена на сајту:
1.149,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.089,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Роман који нас у исти мах опчињава и од ког нам се стеже срце

(Le Monde des livres)

 
Елена Феранте сврстава Дезоријенталну међу четрдесет најбољих дела ауторки XX и XXI века

(Bookshop.org)

 

Негар Џавади, француско-иранска ауторка, припада новој генерацији писаца, већином настањених у Европи, који стварају на језику своје нове земље. Истражујући свој идентитет и осећај припадности, неминовно се враћају пореклу и коренима, домовини, напуштеној и вољеној, чији значај расте с удаљеношћу или с немогућношћу повратка. Роман Негар Џавади припада Француској по језику и месту настанка, а Ирану по стилу приповедања, по љубави према према домовини и породици.

Јунакиња романа Кимија, рођена у Техерану, од своје десете године живи у избеглиштву у Паризу. Трагајући за местом које би могла да назове својим, држи на одстојању своју породицу, културу и домовину, све док је у чекаоници једне париске клинике не зграбе џини, духови из прошлости, и не почну да плету нити приче о три генерације породице Садр: о баки рођеној у харему, оцу новинару и политичком активисти, о Кимијином одрастању и музици која пружа уточиште. 

Дезоријентална је приповест о сећању и идентитету која ће вас насмејати, расплакати и натерати да се замислите; велики роман о јучерашњем Ирану и данашњој Европи.