КОМЕНТАР ЗАКОНА О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ
КОМЕНТАР ЗАКОНА О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ
прво издање, 2009.
16 x 24 цм, 363 стр.
броширан повез, ћирилица
978-86-519-0142-6
Пуна цена:
880,00 ДИН

Цена на сајту:
880,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
880,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
880,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Књига је намењена стручњацима за управу и локалну самоуправу, али и онима који се на било који начин, теоријски или практично, баве овом проблематиком. Написана је тако да читаоца додатно образује и информише. Закон о локалној самоуправи од 2007. године на системски начин уређује материју локалне самоуправе и заслужује да се коментарише. Између осталог, то налажу практичне потребе, посебно потребе да се о примени појединих његових одредби и решења изложе, како би се поступање органа, организација и грађана у истим случајевима и правним односима у остваривању локалне самоуправе што је могуће више уједначило.

Представљање
КОМЕНТАРА ЗАКОНА О ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ

19. Март 2010.

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у петак, 19. марта 2010. године, представљен је Коментар закона о локалној самоуправи Милана Влатковића и Бранислава Ђокића.

Уместо најављеног министра за државну управу и локалну самоуправу Милана Марковића, на промоцији се у име поменутог министарства појавила саветница министра Сања Милићев. Поред ње, говорили су аутори Коментара проф. др Влатковић и бивши помоћник министра за локалну самоуправу Ђокић, као и уредник Гласникове Правне библиотеке проф. др Јовица Тркуља.

Милићев је истакла значај Коментара за запослене у институцијама локалних самоуправа и државној администрацији и при томе је захвалила издавачу – Службеном гласнику, на томе што је „омогућио да Коментар буде објављен“.

Влатковић и Ђокић су се, коментаришући важност овог издања, осврнули и на низ практичних питања и проблема с којима се сусрећу запослени у локалним самоуправама и државни административни апарат уопште.

„Локална самоуправа је сложен део уставно-правног и политичког система, са великим значајем за остваривање улоге грађана у управљању друштвенојавним пословима, посебно локалног карактера. То је, стога, занимљива тема за изучавање, истраживање и анализирање и код нас, нарочито у условима усклађивања с новим друштвеним потребама укупног, па и правног система“, оценио је Ђокић.

Интересовање за питања локалне самоуправе подстакнуто је и тиме што је систем локалне самоуправе од 1990. до 2007. године подвргаван честим променама, понекад руковођеним целисходношћу и практично-политичким циљевима, праћен сукобљавањем концепција и, често, неразумевањем сложености и деликатности друштвених односа којих се локална самоуправа тиче и коју непосредно изражава.

Требало би да Коментар, сходно природи и циљевима коментара као специфичне врсте публикације, покаже да ли је и у којој је мери Закон о локалној самоуправи из 2007. године уважио, развио и обезбедио или створио основе за остварење основних начела и обележја локалне самоуправе.