НАДИМЦИ СТАРИХ БЕОГРАЂАНА (1830-1940)
НАДИМЦИ СТАРИХ БЕОГРАЂАНА (1830-1940)
прво издање, 2015, 16 х 23 цм, 140 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-1533-1
Пуна цена:
495,00 ДИН

Цена на сајту:
470,25 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
445,50 ДИН
+ (трошкови доставе)
Лексикон надимака старих Београђана јесте прво свеобухватно сагледавање скривене личне легитимације припадника чаршије у времену када се рађало српско модерно грађанство и када је оно тежило ка својим врховима. Немала обимом, али исцрпна у анализи грађанског света, ова књига је својеврсни новум у српској историографији будући да осветљава технику деловања чаршије и њених скривених предводника. Улази у покорицу приватног живота београдских трговаца, банкара, дипломата, династичких првака, али и малог света, такозваних рубних јунка. Ово је својеврсно вагање скривеног живота и великих и малих људи. У овој аналитичкој равни, где су прилепци (лагаби) доминантна црта живота јунака стављених под историографску лупу, нико не ужива попуст, јер чаршија је опаки барометар нечијег успона или пада.

У надимку је садржана и слава и свака бука и бес, јер је то преврнуто одело нечије личне судбине. Чаршија никоме не прашта, јер уме да сваког уздигне, али и да га неповратно нагарави, дајући често опаки лични тон надимку који је немогуће доцније избрисати. У систематичној слагалици, каква је ова књига, сваки читалац ће наћи ону хрпицу похвала и подлих интрига који руше све обзире финог и ушушканог грађанског света. Ово је историјски калеидоскоп дат без ретуша, као једна пресна историја. Чита се као поглед у један досад непознат свет, као историја са скривених маргина великих историјских токова. У раздобљу од 110 година (1830-1940) види се једна тајна историја, обртне тачке света неповратно прошлог, али тако живог, да траје - и као тајна и мит.

Аутор је овом књигом дубоко ушао у скривене меандре велике историје, ако она уопште и постоји, јер субински токови су скривени пописници често невидљивих, а наизглед дохватних судбина. Ово је и једна нова историја грађанског света која се чита као мали бедекер тајни и неостварених нада. Као дубински поглед у јучерашњи свет, наизглед близак и непролазан.