Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Едиција УМЕТНОЛОГИЈА | Колекција УМЕТНОСТ У ТЕОРИЈИ И ИСТОРИЈИ
У ТОКУ
У ТОКУ
превео Миодраг Марковић, прво издање, 2020, 16 х 22,5 цм, 200 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2379-4
Пуна цена:
1.210,00 ДИН

Цена на сајту:
1.149,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.089,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

У раном двадесетом веку, уметност и њене институције нашле су се пред критиком новог демократског и егалитарног духа. Нестаје схватање уметничких дела као „светих предмета“ и она се доживљавају само као предмети. То је значило напад на реализам, као и на традиционалну мисију очувања музеја. Познати теоретичар уметности Борис Гројс тврди да је то довело до развоја „директног реализма“, уметности која неће стварати предмете, већ праксе (од уметности перформанса до релационе естетике), које не могу да преживе. Али већ више од једног века сваки напредак у том правцу брзо је праћен новим средствима за очување препознатљивости уметности.

У књизи У ТОКУ Гројс наводи парадоксе настале услед те тензије и истражује уметност у доба новог медија – интернета, тврдећи да ако су нам технике механичке репродукције дале предмете без ауре, дигитална производња ствара ауру без предмета, претварајући све своје материјале у ишчезавајуће маркере пролазне садашњости.

„Књига прати кроз читав један век, па и дуже, сложени дијалог између уметности и филозофије, политике, масовних медија, стила живота, музеја и, однедавно – интернета. Неки токови су познати, али веćина није: од авангарде руске револуције до стаљинистичке државе као тоталног уметничког дела, од Клемента Гринберга до Гугла, од Мартина Хајдегера до Џулијана Асанжа. Препуни невероватних провокација, лепршавих асоцијативних скокова и продуктивних парадокса, ови есеји представљају изазов и задовољство их је прочитати.“

 Тери Смит, аутор књиге What Is Contemporary Art?